ABD’den ‘Acil’ kodlu Boeing uyarısı

Çin Hava Yolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının Japonya’da Naha Havalimanı’na indikten sonra alev alarak yanmasının ardından Amerikan Sivil Havacılık otoritesi (FAA), olaya üretim hatasının neden olduğunu belirterek havayolu şirketlerini Boeing 737 tipi uçaklarını kontrolden geçirmeleri için uyardı. FAA’nın ‘acil’ kodlu uyarısı üzerine Türkiye’de de THY ve özel havayolu şirketleri, Boeing’leri hangara çekti.

FAA’nın 25 Ağustos’ta geçtiği ‘acil’ ibareli bildiride, 20 Ağustos tarihinde Naha Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra yanan Boeing 737-800 tipi uçakta üretim hatası bulunduğu ve uçağın bu nedenle alev aldığı kaydedildi. Bildiride filosunda Boeing 737 tipi uçak bulunduran havayolu şirketlerinin uçakları kontrolden geçirmeleri gerektiği ifade edildi. FAA’nın bildirisinde Japonya’daki uçağın yanmasına SLAT cıvatasının neden olduğu belirtildi. Bildiride, yakıt deposunu delen cıvatanın uçağın inişi sırasında sürtünmeye neden olarak kıvılcım çıkardığı ve yangına neden olduğu ifade edildi.

Uyarının ardından, Türkiye’de filosunda Boeing 737 tipi uçak bulunan havayolu şirketleri de harekete geçti. THY, Pegasus, SunExpres ve SKY gibi havayolu şirketleri kontrolden geçirilmeleri için uçaklarını hangara çekmeye başladı.

Uyarının pazar günü kendilerine ulaştığını belirten THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir, “10 gün içinde uçakların kontrol edilmesi istendi. Biz de filomuzdaki toplam 41 Boeing uçağı sırasıyla bakıma aldık. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Zaten çok basit bir işlem” dedi.

SLAT NEDİR?

Kanatların ön kısmında boydan boya uzanan kanadı kamburlaştırarak uçağın kaldırıcı yüzeyini artırıp havada düşük süratle tutunabilmesini sağlayan, kaldırıcı yüzeyi güçlendiren parçadır. (MİLLİYET)

1156740cookie-checkABD’den ‘Acil’ kodlu Boeing uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.