ABD’den Avrupa’ya enerji uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü tarafından, daha önce günlük basın toplantısında alınan bir soru üzerine yayınlanan açıklamada, ”Türkiye geçici olarak Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattının Türkiye-Yunanistan bölümüne gaz aktarmayı durdurdu. Türk boru hattı şirketi BOTAŞ, Yunan gaz iletim şirketi DEPA’ya önceden bu durum hakkında bilgi verdi. Yunan hükümeti, yeterli rezervleri bulunduğunu ve diğer kaynaklar aracılığıyla bu beklenmedik durumu karşılayacağını bildirdi” denildi.

Açıklamada, söz konusu doğal gazın Türkiye’ye ait olduğu ve Türkiye’nin bu doğal gazı, Azerbaycan’ın da aralarında olduğu başka ülkelerden aldığı, bir kısmını Yunanistan’a gönderdiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, söz konusu doğal gazın sadece ”Azeri gazı” olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığı kaydedildi.

Sözcülükten yapılan açıklamada, ”Bu durum, Avrupa ülkelerinin doğal gazı birçok farklı kaynaktan ve farklı yollardan almasının önemine işaret ediyor. Söz konusu durumda, Yunanistan’ın faydalandığı gaz kaynaklarından biri Bulgaristan boru hattı üzerinden gelen Rus gazıdır” bilgisi verildi.

”TÜRK HÜKÜMETİNE ÜST DÜZEYDE İLETİLDİ”

Açıklamada, ”Türkiye’deki ağır kış koşulları dolayısıyla artan doğal gaz tüketimi bu sonuca katkıda bulunmakla birlikte, biz bu kesintinin temel nedeninin bir doğal gaz kaynağı olarak İran’ın güvenilmezliği olduğunu not ediyoruz. İran, 1 Ocak itibariyle Türkiye’ye gaz ihracını yüzde 75 oranında azalttı ve 7 Ocakta da toptan kesti. İran, geçmişte de zaman zaman, yüksek talebin olduğu kış aylarında benzer şekilde davranmıştı. İran ile yapılan iş anlaşmaları, bu ülkenin nükleer faaliyetlerine ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasını sağlamaya yönelik uluslararası çabaların altını oyuyor. Ek olarak petrol ve doğal gaz yatırımları, ABD politika ve kanunları çerçevesinde endişeleri artırıyor. Bu mesele Türk hükümetine üst düzeyde iletildi” ifadeleri kullanıldı.

1164660cookie-checkABD’den Avrupa’ya enerji uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.