ABD’den Galloway ve Pasqua’e suçlama

BBC’nin haberine göre; ABD’de senato araştırma komisyonu, Saddam döneminde uygulan gıda karşılığı petrol programında Fransa ve İngiltere’den iki politikacıya rüşvet önerildiği iddialarıyla ilgili olarak bazı belgeler yayımladı.


Irak savaşına muhalefetiyle tanınan radikal solcu Galloway, geçen dönem İşçi Partisi’nden atılmıştı. Galloway, Stalinistlerden Troçkistlere, Yahudiler’den Müslümanlara savaş karşıtlarını şemsiyesi altında toplamayı başaran Respect’in lideri olarak bu dönemde yeniden milletvekili seçildi.


BBC’de yer alan haber şöyle:


“Komisyona göre, eski Fransız bakan Charles Pasqua ve İngiliz milletvekili George Galloway’e komisyon karşılığı başka şirketlere satmaları için milyonlarca varil petrol satın alma hakkı verildi. Bununla birlikte raporda iki politikacının da para aldığı yolunda kanıt olmadığı vurgulandı.


Irak savaşına muhalefetiyle tanınan ve 5 Mayıs’ta yeniden milletvekili seçilen Galloway iddiaları sert bir dille yalanladı.


Galloway, komisyonu, ABD Başkanı Bush’un arzularını yerine getirmeye çalışmakla suçladı.


İngiliz milletvekili, hakkındaki iddialarını yanıtlamak için defalarca komisyona yazı gönderdiğini ancak bir cevap alamadığını söyledi.


1980 ve 90’lı yıllarda Fransa’da bakanlık yapan Charles Pasqua ise henüz iddialara yanıt vermedi.


Ancak Pasqua geçen ay Irak’ta petrol satışına hiç karışmadığını açıklamıştı.


Gıda karşılığı petrol programındaki yolsuzluk iddialarını araştıran komisyona göre, dönemin Bağdat yönetimi tarafından Pasqua’ya 11 milyon, Galloway’a de 20 milyon varil petrol satın alma hakkı verildi.


Komisyon bu konudaki “kanıtlara” dönemin Irak Petrol Bakanlığı kayıtları ve üst düzey eski Iraklı yetkililerin ifadeleriyle ulaştığını söylüyor.


Irak 1990’da Kuveyt’i işgal etmişti. Daha sonra Irak’a uluslararası yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. Birleşmiş Milletler, 1996’da gıda ve ilaç alabilmesi için Irak’a 60 milyar dolarlık petrol satma izni vermişti.


Programa ABD’nin 2 yıl önce Irak’ı işgaliyle son verildi.


2004’ün başında bir Irak gazetesi, bu programda milyonlarca dolarlık yolsuzluk yapıldığını gösteren belgeler yayımladı ve yolsuzluğa karıştığı iddia edilen 270 kişinin listesini yayımladı. Gazete, petrolün rüşvet karşılığı belli şirketlere yönlendirildiğini savundu.


Gazetenin yayınladığı listede bazı BM yetkilileri ve farklı ülkelerden politikacıların da adı geçiyor.”


 


TAZMİNAT ALMIŞTI


İki yıl önce de aynı iddiaları öne süren ABD’li bir gazeteyi mahkemeye veren George Galloway, 50 bin Sterlin tazminat almıştı.


O dönemde Genel Yayın Yönetmenimiz Faruk Eskioğlu’nun sorularını yanıtlayan Galloway, “Artık resmi olarak da aklandık. Benim şahsımda savaş karşıtlarına yönelik bir iftira kampanyasıydı. Cevaplarını yasal yoldan da aldılar. Bu kampanya çerçevesinde ırkçılık ve özellikle Müslüman karşıtlığının tırmandırıldığını görüyoruz” diye yanıtlamıştı.


FOTOĞRAF: Respect’in lideri George Galloway, Türk çayı içerken


İLGİLİ HABER: Blair’in korkusu Galloway yine milletvekili


 

780730cookie-checkABD’den Galloway ve Pasqua’e suçlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.