ABD’den Irak bahşişi

Beyaz Saray sözcüsü, paranın siyasi ve ekonomik risk alan ülkelere yardımcı olmak amacıyla ödenecegini söyledi. 400 milyon dolarlık fon, 80 milyar dolarlık savaş bütçesinin bir parçası olacak ve Bush yönetimine yakın müttefiklere para yardımı olarak ödenecek.

Paranın Irakta hala asker bulunduran ülkelerin bu kararlılıklarını sürdürmeleri için özendirici olacağı şünülüyor. Bu ülkelerden, Irakta şu anda 2 bin 500 askeri bulunan Polonya 100 milyon dolar alacak.

Bush, Polonyaya mali yardımı Polonya Cumhurbaşkanı Aleksnader Kwasniewskiyle Beyaz Sarayda yaptığı görüşme sırasında duyurdu.

Polonya harika bir müttefik, çünkü cumhurbaşkanı ve Polonya halkı özgürlügü seviyordiyen Bush, ”ülkeniz ve halkınız, milyonlarca Iraklı seçimlerde oy kullanmak üzere sandık başina gittiğinde çok heyecanlandığını biliyorumgörüşü dile getirdi.

ÖZGÜRLÜGÜN YAYILMASINA KATKI
Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, ”Dayanışma Girişimiolarak adlandırılan fondan, özgürlügün yayılmasına katkıda bulunan ülkelerin yararlanacağını söyledi.

Sözcüye göre; bu fon, bugün özgürlüge yapılacak katkının gelecekte güçlü bir ortaklığa yapılan yatırım olduğu ilkesini yansıtması ısından önem taşiyor.

Yetkililer, fondan yararlanacak diğer ülkeleri ıklamadı. Ancak, fondan ağırlıklı olarak aralarında Ukrayna, Romanya ve Baltık ülkelerinin de bulunduğu Doğu Avrupa bölgesinin yararlanması bekleniyor.

Fonun, bazı ülkelerin koalisyondan ayrılmaması için teşvik edici bir fonksiyona da sahip olabileceği belirtiliyor.

İspanya, Singapur, Nikaragua, Yeni Zelanda, Tayland, Filipinler, Norveç ve Honduras şu ana kadar Iraktaki askerlerini geri çeken ülkeler arasında yer alıyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonunun demokrat üyesi Joseph Biden, planı ‘bir çesit ayıpolarak niteleyerek, yönetimin bunu yapmasının nedeninin, koalisyon kurma aşamasında savaşa katılmaya olanağı ve kapasitesi olan ülkelerin ikna edilememesinden kaynaklandığını söyledi. (BBC)

1099040cookie-checkABD’den Irak bahşişi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.