ABD’den İranlı muhaliflere internet desteği

Amerikan şirketleri, İran ve Sudan’a yazılım da satabilecek. Küba’ya ihracatla ilgili kurallar Amerikan Ticaret Bakanlığı’nca düzenlendiği için bu ülkeye yazılım satma yasağı devam edecek.

Karar, bu ülkelerde internet kullanımının güçlendirilmesini ve muhalif grupların desteklenmesini amaçlıyor. Amerikan şirketleri, yaptırımları ihlal edecekleri korkusuyla söz konusu ülkelere hizmet vermiyordu.

İfade özgürlüğü

İranlı muhalifler, geçen Haziran’daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimin ardından internette sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla haberleşerek protesto eylemleri düzenlemişti.

Amerikan Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kararın ‘bu ülkelerdeki bireylerin evrensel ifade özgürlüğü ve bilgi edinme haklarını mümkün olduğunca çok kullanabilmesini sağlamaya yönelik olduğu belirtildi.

Hazine Bakan Yardımcısı Neal Wolin, “İran’daki son olaylar, elektronik posta, mesajlaşma ve sosyal paylaşım sitelerinin çok önemli araçlar olduğunu gösterdi” dedi.

Geçen yıl, yazılım devi Microsoft, aralarında İran, Küba ve Sudan’ın da bulunduğu beş ülkede kullanıcıların mesajlaşma programınlarına erişimini kaldırmıştı.

Bu programı kullanmak isteyenler hata uyarısıyla karşılaşıyordu.

ABD’nin yasağı kaldırmasına rağmen, söz konusu ülkelerin bu hizmetlere kendi sınırlamalarını getirip getirmeyeceği bilinmiyor. (BBC)

Gözlemciler, Küba’da internet kullanımının çok yaygın olmadığını bu yüzden sınırlamaların kaldırılmasının büyük bir etkisi olmayacağını belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bu yılın başlarında bireylerin devlet sansürünü aşmalarına yardımcı olacaklarını söylemişti.

1236340cookie-checkABD’den İranlı muhaliflere internet desteği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.