AB’de yeni askeri açılım…

AB zirvesine sunulan ”(Askeri) Kapasitenin Güçlendirilmesi Deklarasyonu”nda, mevcut ve gelecekteki tehditlere cevap verebilmesi için ”gelecek yıllarda AB’nin büyük bir operasyonda, 60 gün içinde 60 bin askeri konuşlandırma kapasitesine ulaşması gerektiği” vurgulanıyor.

Mevcut askeri kapasitenin güçlendirilmesini ”en önemli” hedef olarak belirleyen belgede, uluslararası arenada AB’nin artık ”tanınan ve aranan oyuncu” haline geldiği ifade ediliyor.
AB liderlerinin onayına sunulan belgede, küresel ekonomik krizin etkili olduğu bir dönemde AB’nin askeri kapasitesini sadece ortak, sürdürülebilir ve paylaşılan çabalarla güçlendirebileceğine dikkati çekiliyor.

Öte yandan zirveye sunulan belgenin AB’nin değişen dünyadaki konumu bölümünde, Güney Kafkaslar ve Moldova’daki çatışmalarla Arap-İsrail sorununun çözümü için çabaların sürdürülmesi gereğine işaret edilerek, ”ABD ile işbirliğinin kilit önemi” vurgulanıyor.
AB’nin yakın coğrafyasındaki sorunların çözümünde ”bölgesel oyuncuların bir araya getirilmesi gerektiği” anlatılan belgede, ”Türkiye, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar bölgede artan oranda önemli rol oynuyor. Medeniyetler İttifakı yoluyla yapılan da dahil olmak üzere Türkiye ile birlikte çalışmak özel bir fırsat sunuyor” deniliyor.

1183250cookie-checkAB’de yeni askeri açılım…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.