AB’den DTP yorumu

AB Komisyonu’nun günlük olağan basın toplantısında DTP’nin kapatılmasıyla ilgili bir soruyu cevaplandıran AB Komisyonunun Genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, “öncelikle geçen hafta PKK’nın kanlı saldırısıyla başlayan, demokratik açılımı tehlikeye sokan son gelişmelerden ciddi endişe duyduklarını” belirtti.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dileklerini ileten sözcü, AB Komisyonu’nun terörü en sert şekilde kınadığını hatırlattı.

“Türkiye’nin güneydoğusu barış, demokrasi ve istikrarla birlikte ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmaya ihtiyaç duyuyor” diyen Tardio, “tüm Türk vatandaşlarının yaşam ve demokrasi standartlarını yükseltmeyi hedefleyen demokratik açılımın on yıllardır süren şiddetin ardından Türk demokratik kurumları çerçevesinde Kürt sorununun diyalogla çözülmesi umudunu artırdığını” kaydetti.

Demokratik açılımın başarısı için tüm siyasi partilerin ve bütün toplum kesimlerinin katılımı gerektiğini vurgulayan sözcü Altafaj Tardio, DTP’nin kapatılmasıyla ilgili şunları kaydetti:

“AB Komisyonu, DTP’nin terör eylemlerini kınamayı ve PKK ile arasına açık mesafe koymayı reddetmeyi sürdürmesinden üzüntü duymuştur. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi’nin kararı oy kullanan önemli sayıda bir toplum kesimini, demokratik açılımın başarıyla sonuçlanması için gerekli koşul olan siyasi temsilden mahrum bırakabilir. AB Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tavsiyeleri uyarınca durumu yakından izlemeye devam edecektir. AB Komisyonu, Türkiye’de siyasi partilerle ilgili yasal düzenlemelerin Avrupa standartlarına yükseltilmesi ihtiyacını hatırlatır.”

1226820cookie-checkAB’den DTP yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.