AB’den finans piyasalarına denetim

Avrupalı liderler finans piyasalarının denetlenmesini istiyor

Londra’da düzenlenecek G-20 zirvesine hazırlık niteliğindeki toplantıda, liderler finansal sistemin ciddi zorluk içinde olduğunu ve reformun hayati önem taşıdığını söylüyor.

Ortak basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Merkel, içinde bulunulan büyük krizin ancak ortak çabalarla aşılabileceğine inandıklarını belirterek, AB’nin de buna katkı sağlamak istediğini ve bu nedenle ortak bir tutum belirlediklerini ifade etti.

İngiltere Başbakanı Brown, işini kaybetmekten endişelenen insanlar için konjonktür paketleri hazırladıklarını belirtti.

Ancak bunları yeterli görmediklerini ifade eden Brown, uluslararası kontrol mekanizmaları oluşturulması gerektiğini, bu sayede ekonomiye duyulan güveni yeniden sağlayabileceklerini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy yüzeysel ve geçici değil, yapısal önlemler alınmasını, bu alanda birlikte ilerleme sağlanmasını ve yeni bir sistem oluşturulmasını istediklerini ifade etti.

Hollanda Başbakanı Balkenende, ahlaki değerlere dayalı bir sosyal piyasa ekonomisinin yaratılabilmesi için Dünya Ticaret Örgütü zirvesinin başarılı, ekonomik krizin aşılabilmesi için de çabalarının sürekli olması gerektiğini söyledi.

İspanya Başbakanı Zapatero, global kriz için global önlemler alınması gereğine dikkati çekerek, sağlam, saydam ve ahlaki değerlere dayalı bir uluslararası ekonomik düzene ihtiyaç duyduklarını, bu düzenin çevreyi de koruması gerektiğini belirtti.

İtalya Başbakanı Berlusconi de himayeciliğe karşı çaba harcamaları gerektiğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Barroso da açık toplumlarda ekonomi için ortak prensiplerin gereğine işaret ederek, Berlin’de alınan kararların uygulanmasının önemli olduğunu ifade etti.

Lüksemburg Başbakanı Juncker ise krizin gittikçe büyüdüğünü, bu nedenle Merkel tarafından önerilen bir erken uyarı sisteminin oluşturulmasını doğru bulduğunu söyledi.

Toplantıda konjonktür paketlerini de ele aldıklarını kaydeden Juncker, sürekli yeni paketlerin hazırlanmasını yanlış bulduklarını, öncelikle mevcut konjonktür paketlerinin uygulanmasını savunduklarını belirtti.

Öte yandan, toplantının yapıldığı Başbakanlığın önünde toplanan Greenpeace çevre örgütüne üye küçük bir grup, hükümet ve devlet başkanlarını protesto etti.

Dünya şeklinde bir balon tutan çevreciler, üzerinde ”Biz banka olsaydık, bizi şimdiye kadar çoktan kurtarmıştınız” şeklinde yazıların yer aldığı pankartlar açtı. (BBC)

1188910cookie-checkAB’den finans piyasalarına denetim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.