AB’den sahte pasaportlu suikaste tepki

Ancak açıklamada İsrail’e doğrudan atıfta bulunulmadı.

Hamas suikastten İsrail ajanlarını sorumlu tutmuştu.

İsrail ise pekçok uzmanın da katıldığı bu iddiaları ne yalanladı ne de doğruladı.

AB Dönem Başkanı İspanya’nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, birlik üyesi ülkelerin pasaportlarının farklı bir şekilde ve farklı amaçlar için kullanılmasının kendilerinin çok kaygılandırdığını söyledi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Hasselborn da sahte pasaport kullanımını kınarken, “Bu tip eylemlerin artık 21. yüzyılda yeri yok” dedi.

Dubai polisi, Mahmud el Mabhuh’un öldürülmesiyle ilgili olarak dört Avrupa ülkesinin pasaportlarını taşıyan 11 kişi hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Ancak İngiltere, Fransa, Almanya ve İrlanda söz konusu pasaportların sahte olduğunu açıklamışlardı.

Bu ülkeler çoğu İsrail’de yaşayan ancak kendi vatandaşları olan gerçek kişilerin ismi kullanılarak, sahte fotoğraflı pasaportlar düzenlendiğini söylüyor.

Mossad mı?

Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin Kasım Tugayları’nın kurucularından Mahmut el Mabhuh, 20 Ocak’ta Dubai’de kaldığı otelde öldürülmüştü.

Hamas’ın Mossad ajanlarını suçlayan açıklamasından bir gün sonra da, Dubai polisi zanlılara ait olduğunu düşündüğü isim, güvenlik kamerası kayıtları ve pasaport numaralarını yayınlamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise “Bu olayın ardında MOSSAD’ın ya da başka bir istihbarat servisi veya ülkenin bulunduğunu düşündürecek herhangi bir kanıt yok.” demişti.

Lieberman, İsrail’in istihbarat konularında açık olmamayı tercih ettiğini de sözlerine eklemişti. (BBC)

FOTOĞRAF: AB Genel İşler Konseyi’nden yapılan açıklamada İsrail’e atıfta bulunulmadı.

1235050cookie-checkAB’den sahte pasaportlu suikaste tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.