ABD’li ‘arsız’ların festivali: Cannes

Avrupa sinemasının elitleri ile, ABD’li ‘arsız’ların karşılaştıkları bir film festivali Cannes.  Paris Hilton’un Catherine Deneuve ile kırmızı halı üzerindeki yer kavgasıyla, bu yılki Cannes festivali, alışılmış yüksek sanat ve pazar anlayışı arasında bir karışımı izleyicilere vermeyi garanti ediyor.

Bugün (11 Mayıs) başlayacak olan 58. festivalde, Altın Palmiye ve diğer verilecek olan ödüllere aday olan, 97 ülkeden 1500 film gösterime sunulmak üzere değerlendirilmeye alındı. Ancak, sadece 28 ülkeden 53 film seçildi.

Woody Allen’ın Amerika dışında çekilen ilk filminin prömiyeri yarın. Scarlett Johansson ve Emily Mortimer’in rol aldıkları “Match Point”, geçen yıl Londra’da çekilmişti. Avrupa’da, Amerika’dan daha çok saygı gören yönetmen, İngiltere’de, İngiliz sanatçılarla çalışmaktan öylesine hoşlandı ki, bundan sonraki projesi içinde İngiltere’ye dönmesi bekleniyor.

Sarajevo doğumlu yönetmen Emir Kusturica’nın başkanlığını yaptığı seçici kurulun Altın Palmiye ödülüne İngiltere’den hiç bir filmin  aday olmaması bir hayal kırıklığı yaratmasına rağmen, bir çok filmde oynayan İngiliz film sanatçıları, oynadıkları filmleri desteklemek üzere Akdenize üşüştü.

Aralarında, Wim Wenders, David Cronenberg ve Jim Jarmusch’unda bulunduğu deneyimli yönetmenlerin katılımıyla festivalin hakim eğilimi sanat ağırlıklı olacağa benziyor.

Buna rağmen, George Lucas’ın “Star Wars” kültünün, “Revenge of the Sith” adlı üçüncü ve son bölümünün Pazar günkü prömiyeri Fransızları bile heyecanlandırmışa benziyor.

‘West End’ de (Londra) “Guys and Dolls” adlı oyunun provalarından bir süre mola alan, ‘Obi-Wan Kenobi’ rolündeki Ewan McGregor’da Croisette’deki kırmızı halıda yürümesi bekleniyor.

İngiltere’de bir tiyatro okulunda yetişen, “The Motorcycle Diaries” filminin yıldızı Gael Garcia Bernal, Cuma akşamı Almeida Tiyatrosunda yapılan “Blood Wedding” oyununun açılışından sonra Pazar günü “The King” filminin promasyonunu yapmak üzere bir günlüğüne Fransa’ya gidecek.

İngiliz yönetmen Martha Fiennes’in “Chromophobia” adlı filmi 21 Mayıs’da festivalin kapanış filmi olarak belirlendi. O zamana kadar yönetmenin erkek kardeşi Ralph, Londra Barbican’da, “Julius Caesar”da canlandırdığı Mark Antony rolünü bitirmiş ve oyun Paris’de başlamadan, kardeşinin yanında kırmızı halıda yerini almış olacak.

Çeşitli filmlerde yer alan İngiliz film sanatçıları, Terence Stamp, Charlotte Rampling, Colin Firth, Clive Owen ve Kristin Scott Thomas’da, prodüktörler ve festivalin kendisi için  uluslararası pazar da çok önemli bir yeri olan bu kıyılara gelecekler.

Danimarkalı yönetmen Lars von Trier’in, büyük ödüle aday olan “Manderlay” adlı filmin tüm oyuncuları İngiliz. Bunların arasında, şu anda ‘West End’de “Elmina’s Kitchen” adlı oyunda yer alan Dona Croll, yakın bir zaman önce BBC’de “Casanova” dizisinde görülen Nina Sosanya ve kısa bir süre sonra ’West End’de gösterime girecek  “As you Like İt” oyununda Sienna Miller ile birlikte yer alacak olan Clive Rowe’da bulunuyor.

Yeni İngiliz yetenkler de festivali örgütleyenler tarafından gösterime alındı. Bunlar arasında, küresel terör tehlikesini analiz eden, Adam Curtis tarafından yazılan ve yönetilen “The Power of Nightmares” de var.

İLGİLİ HABER: Cannes filmi başlıyor

1105840cookie-checkABD’li ‘arsız’ların festivali: Cannes

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.