ABD’li devrimci ve ilerici kesimlerden Bolivya darbesine tepki

Bolivya’da Evo Morales’e karşı gerçekleştirilen ABD destekli darbe, ABD’li devrimci ve ilerici kesimlerin tepkisine neden oldu. Morales’le dayanışma çağrıları yapıldı.

Bolivya’da sağcı darbeye karşı Amerikan Emek Partisi (APL) uluslararası çağrı yaptı. Açıklamada Bolivya Başkanı Evo Morales’e yapılan darbe şiddetle kınanırken tüm dünya devrimci ve demokratik güçlere Bolivyalı işçi, köylü, komünist ve devrimcilerle dayanışmayı tam ve kararlı bir şekilde yükseltme çağrısı yapıldı.

Sosyalizm ve Kurtuluş için Parti (PSL) ise açıklamasında ABD destekli darbeye karşı mücadele ve dayanışma çağrısında bulunurken darbenin bölgesel bir önemi olduğuna dikkat çekti. İlerici ve devrimci güçlerin geçtiğimiz sene boyunca yol kat ettiği ifade edildi. Meksika Başkanı Lopez Obrador hükümetinin Latin Amerika ülkelerinin iç işlerine müdahale etmeme tutumunu takınması, Venezuela’nın ABD destekli darbeyi yenmesi, Ekvador halk ayaklanmasının hükümet erkanının başkentten kaçması ve IMF paketini geri çektirmesi, Şili’de süren büyük halk ayaklanması ve Arjantin halkının son seçimlerde sağcı hükümetten desteğini çekip ilerici Alberto Fernandez-Cristina Fernandez’i seçmesi ve Lula’nın hapisten çıkması olumlu gelişmeler olarak sıralanıyor. Açıklamada “Bolivya egemen sınıfı ve ordusu, Latin Amerika’yı süpüren solcu rüzgarı tersine çevirmek için fazla mesai yapan ABD hükümetinin emirlerini izliyor” tespitinde bulunuluyor.

Öte yandan Amerika’nın Demokratik Sosyalistleri’nden (DSA) darbeye ilişkin hala bir açıklama gelmezken sosyal demokratlarda öncü konumda bulunan kişi ve çevrelerden darbeye karşı tepkiler geldi. Sosyal demokrat harekette merkezi konumda olan teori ve politika dergisi Jacobin’in sosyal medya hesabından “ABD, Latin Amerika’nın her yerinde darbeleri teşvik etti ve destek verdi. Zenginler için daha fazla servet ve güçten başka bir şey sunmayarak demokratik hareketleri bastırıp seçilmiş liderleri devirdi. Evo Morales’le dayanışıyoruz” paylaşımında bulunuldu. ABD, 2020 Başkanlık ön seçimleri adayı senatör Bernie Sanders’tan ise 2016 başkanlık seçimlerinde onu destekleyen Morales için destek açıklaması beklendiği sosyal medyada çokça ifade ediliyor.

Sosyal medyada ise dakikalar içinde milyonlarca kez paylaşılan ‘Dünya Evo ile birlikte’ bildirisine Noam Chomsky ve Vijay Prashad gibi aydınlar da destek verdi. Bildiride darbenin Bolivya oligarşisi tarafından ‘sosyalizm’e karşı dördüncü kez yenilgi almasından ötürü yapıldığı belirtildi. Darbenin ABD hükümetin planı olduğuna dikkat çekiliyor. Planlardan birincisi darbe, ikincisi ise Morales’e suikast düzenlenmesi olarak geçiyor. Ekim KILIÇ / EVRENSEL New York

2350040cookie-checkABD’li devrimci ve ilerici kesimlerden Bolivya darbesine tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.