ABD’li parlamenterlerden Irak muhalefeti

Kendisi de Vietnam gazisi olan Temsilciler Meclisi üyesi demokrat Murtha, “ABD’nin Irak’ta askeri bakımdan hiçbir şey yapamayacağını” belirterek, birliklerin “derhal” çekilmesini istedi.

Murtha, “Aralık ortasında yapılması öngörülen seçimlerden önce Irak halkı ve hükümetine ABD’nin yeniden konuşlandırılacağını bildirmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Murtha’nın sunduğu önergede, “Amerikan kuvvetlerinin Irak’taki konuşlanışının Kongre kararıyla sona erdiğinin açıklanması” öngörülüyor. Önergede, “bölgeye derhal acil müdahale gücü konuşlandırılması” öngörülürken, Washington yönetiminin, Irak’ın istikrarı ve güvenliği uğrundaki çabalarını “diplomasi yoluyla” sürdürmesi isteniyor.

Bu, Irak savaşına son verilmesi konusunda Amerikan Kongresi’ne şimdiye kadar gelen en sert önerge oluyor. Zira şimdiye kadar birçok parlamenter Irak’tan çekilmek gerektiğini söylemiş, ancak çekilme işleminin tedrici şekilde yapılmasını istemişti.

Senato, önceki gün 2006’nın “Irak’ın egemenliği yolunda anlamlı bir geçiş yılı olması gerektiğini” bildirmişti. 19’a karşı 79 oyla kabul edilen deklarasyonda, çekilme takviminden söz edilmiyordu. Mecliste heyecandan titreyen sesiyle konuşan Murtha şunları söyledi: “Irak’ta Amerikan askerlerinin varlığı, ilerlemeye engel oluyor.

Askerlerimiz direnişçilerin ilk hedefi haline geldi. Irak’ta şiddetin katalizörü olduk. Askerlerimiz görevlerini tamamladı, üzerlerine düşeni yaptı. Saddam Hüseyin’i ele geçirdi, onun işbirlikçilerini de yakaladı ya da öldürdü, ama savaş bütün şiddetiyle sürüyor.”

Murtha, Irak’taki bütün askeri birliklerin ancak 6 ayda ABD’ye dönebileceğini düşündüğünü de belirtti.

FOTOĞRAF: Sebati Karakurt tarafından çekildi / Bağdat

1118420cookie-checkABD’li parlamenterlerden Irak muhalefeti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.