ABD’nin 1915 olaylarına ilişkin tasarısı

ABD’deki Ermeni lobisinin baş destekçilerinden Demokrat Parti Kaliforniya Milletvekili Adam Schiff, tasarının 10 Ekim’de ele alınmasının planlandığını söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush yönetimi, Türkiye ile ABD ilişkilerini zedeleyeceği ve Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yolunu engelleyeceği gerekçeleriyle tasarıya karşı çıkıyor.

Eğer tasarı, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden geçerse, tasarının genel kurulda oylanıp oylanmayacağına, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili yeni başkanı Nancy Pelosi karar verecek. Pelosi, seçim kampanyası sırasında Ermeniler’e, iddiaların tanınması yönünde destek sözü vermişti. Ancak Washington’daki gözlemcilere göre Pelosi’nin, dış ilişkiler komitesinden geçmesi durumunda Ermeni iddialarını içeren 106 sayılı tasarıyı genel kurul gündemine alıp almama konusunda nasıl bir tavır izleyeceği şu aşamada belli değil.

“KONGRE İLE ÇOK YAKIN ÇALIŞIYORUZ”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Amerikan Kongresindeki, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını destekleyen tasarıyla ilgili olarak, Kongre üyeleriyle yakın temasta olduklarını kaydetti. Bir soru üzerine McCormack, Amerikan yönetiminin pozisyonu konusunda bakanlığın bir açıklama yayınlayıp yayınlamadığından emin olmadığını söyledi. McCormack, ”Ancak bu meseleyle ilgili olarak Kongre ile çok yakın çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi, ne zaman bunlardan biri (tasarı) ortaya çıksa, çok hassas bir konu. Biz, Kongre üyelerine, bireysel olarak ve gruplar halinde bu konudaki görüşlerimizi iletiyoruz. Bütün söyleyebileceğim bu” dedi.

1159180cookie-checkABD’nin 1915 olaylarına ilişkin tasarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.