ABD’nin Ankara Büyükelçisi yolcu

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın haziran ayında ABD Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’deki görevinden ayrılma kararı aldığı öğrenildi.


Edelman’ın, istifa mektubunu geçen hafta cuma günü ABD Başkanı George Bush’a gönderdiği bildirildi. Adı açıklanmayan bir Amerikalı yetkilinin verdiği bilgiye göre, Edelman mektubunda, Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrılmayı planladığını belirtti.


Bakanlıktan ayrılma planlarını Edelman’ın bir süredir dile getirmekte olduğunu kaydeden yetkili, Ankara Büyükelçiliği yetkililerine de bugün, ”Kişisel nedenlerle haziran sonunda ayrılıyorum” dediğini kaydetti.


Yetkili, Edelman’ın kararının, Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili olmadığını ifade etti.
Büyükelçilik sözcüsü de, Edelman’ın Ankara’dan ayrılmasından sonra ya başka bir resmi makama ya da özel sektörde bir göreve başlayacağını kaydetti.


Edelman’ın, Haziran ayında ABD Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’deki görevinden ayrılma kararının arkasında, Washington’da daha üst düzeyde bir göreve getirilme planlarının bulunduğu öğrenildi.


Washington çevrelerinden edinilen bilgiye göre, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin 2001-2003 yılları arasında ulusal güvenlik işlerinden sorumlu danışmanı olarak hizmet veren ve Cheney’ye yakın bir isim olarak bilinen Edelman’ın, ABD Başkanı George Bush’un, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine getirilmesi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da üç numaralı yetkili olan DouglasFeith’ın Haziran ayında ayrılmasından sonra, Edelman’ın, Feith’ın yerine getirilebileceği yönünde söylentiler Washington’da güç kazanmıştı. Ancak ABD’deki kaynaklar, Başkan Bush’un, ABD Savunma Bakan Yardımcısı tarafından Dünya Bankası Başkanlığı’na aday gösterilen PaulWolfowitz’den boşalan yere, şu andaki Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’i göndermeyi ve Hadley’nin yerine de Eric Edelman’ı Ulusal Güvenlik Danışmanı yapmayı planladığını belirtiyorlar.


ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz de, Haziran ayında bu görevinden ayrılarak Dünya Bankası’na geçecek.


ABD’de Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine atanan kişinin, kabineye atanan isimler gibi Amerikan Senatosu’nun onayından geçmesi gerekmiyor. Bush, ikinci dönem yönetiminde, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’ı, ABD Dışişleri Bakanlığı görevine atamıştı. Rice’tan boşalan yereyse Washington’da insanlarla iyi ilişkikurabilen ve sessiz bir isim olarak bilinen Hadley atanmıştı.

1019710cookie-checkABD’nin Ankara Büyükelçisi yolcu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.