ABD’nin Bağımsızlık Günü kutlandı

Resepsiyonda Türk ve Amerikan milli marşlarının çalınmasının ardından konuşan Edelman, 4 Temmuz 1776’da Bağımsızlık Bildirisi’nin kabul edilmesinin üzerinden 229 yıl geçtiğini belirterek, bu bildiride ABD’nin kurucu prensiplerinin yer aldığını, bunlar arasında en önemli olanlardan birinin de, ”Herkes eşit olarak yaratılmıştır, Tanrı’nın kendine bahşettiği doğal haklar bulunmaktadır. Bu haklar, hiçbir hükümet tarafından kaldırılamaz” ifadesi olduğunu söyledi. 


Edelman, Türkiye’nin ”ilham kaynağı” olduğunu kaydederek, ”Atatürk’ün, ABD’nin kurucu prensiplerine benzer prensiplerle savaşlarla yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden Türkiye’yi Batı’ya giden yola yerleştirdiğini” ifade etti. 


Türkiye’nin vizyonunun ve başarılarının takdire layık olduğunu belirten Edelman, ABD’nin, Türkiye’nin demokrasisine verdiği desteğin, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Amerikan dış politikasının temel ilkeleri arasında yer alacağını kaydetti.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, resepsiyonda yaptığı konuşmada, ”Türkiye-ABD ilişkilerinin, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları gibi ortak değerlerle şekillenen sağlam temellere dayanmakta olduğunu” söyledi. Yakın ittifak ilişkilerinin 50 yılı aşkın süredir devam ettiğini ifade eden Gül, bu ilişkilerin her alanda güçlendiğini kaydetti.



 

1022090cookie-checkABD’nin Bağımsızlık Günü kutlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.