ABD’nin en büyük silah lobisinin yeni başkanı “Vampir” Oliver North

ABD’de, Ronald Reagan’ın başkan olduğu 1980’li yıllarda Washington yönetimini sıkıntıya sokan İran-Kontra Skandalı’nın odağındaki isimlerden emekli yarbay Oliver North, ABD’nin en güçlü silah lobisi Ulusal Silah Birliği’nin (NRA) başına geçti.

NRA, Florida’da Şubat ayında bir okula düzenlenen ve 17 kişinin öldüğü saldırıdan sonra silahlanmaya karşı yasal kısıtlamalara destek vermediği için tepki çekmişti.

Saldırıdan sonra yüz binlerce kişi silahlanma karşıtı gösteriler için ülkenin dört bir yanında protesto gösterileri düzenlemişti.

Yapılan oylama sonucu birliğin başkanı olan olan eski ABD Deniz Piyadesi Yarbayı Oliver North, Reagon yönetiminde İran’a gizli, yasa dışı silah satışı yapıp, elde edilen parayı da Nikaragua’da komünist Sandinistalara karşı savaşan kontrgerillalara aktarılmasına öncülük etmişti.

Sandinistalara karşı savaşan kontrgerillalara yardım, insan hakları ihlallerinden dolayı yasaktı. Olayın ortaya çıkması üzerine emekli yarbay North yargılanmış ve 1989’da ABD fonlarını yasadışı yollarla aktarmaktan suçlu bunulup mahkûm edilmişti.

Reagan yönetimini zora sokan skandal İran-Kontra Skandalı olarak biliniyor.

North, daha sonra Kongre’de ifade vererek dokunulmazlık kazanmış ve hakkındaki ceza da kaldırılmıştı.

Trump: Silahlanma hakkı kuşatma altında

North daha sonra televizyon kanallarında muhafazakâr siyasi görüşlerini dile getirip yorumculuk yapmaya başladı. North ayrıca Fox News’un da düzenli katkıda bulunan yorumcularından.

ABD’nin en güçlü silah lobisi NRA’in yöneticisi Wayne LaPierre, North için “Amerika’nın özgürlüğü için mücadele eden efsane bir savaşçı” dedi.

Yazılı açıklamasında LaPierre, North’un “yetenekli bir yorumcu ve becerikli bir lider” olduğunu söyledi. LaPierre, “Bu zamanlarda birliğimizin başkanlığına North’tan daha iyi birini düşünemiyorum” ifadelerini kullandı.

NRA, her türlü silahsızlanma kampanyasının karşısında duruyor ve silahlanmanın ülkeyi daha güvenli yaptığını savunuyor.

Geçen Cumartesi Teksas, Dallas’ta NRA Konferansı’nda konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalıların silahlanma hakkının “kuşatma altında olduğunu” söyledi.

2185200cookie-checkABD’nin en büyük silah lobisinin yeni başkanı “Vampir” Oliver North

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.