ABD’nin fotoğrafını çekenler ‘o an’ı anlattı

Unutulmaz fotoğrafları çeken gazeteciler o anları BBC’de yayınlanan “Fotoğrafın Gücü” köşesinde anlattılar.

Fotoğrafçı Nick Ut, 1972’de Vietnam’daki sivil halka yönelik “napalm saldırısındaki o an”ı şöyle anlattı:

“Bu fotoğraf dokuz yaşındaki Vietnamlı kız çocuğu Kim Fuk’u, cildi yanıklar içinde koşarken gösteriyor. Kim’in arkasında, Güney Vietnamlı askerleri de kaçarken görüyorsunuz. Kim’in kardeşleri de yanında. Birisi, geri dönmüş yoğun, siyah dumana bakıyor. Kim çok kötü görünüyordu, öleceğini düşündüm.

O gün, pekçok fotoğraf çekmiştim ve kasabadan ayrılmak üzereydim. Tam o sırada iki uçak gördüm. Her iki uçak da dörder tane napalm bombası attı. Beş dakika sonra yardım çığlıkları atan insanlar koşmaya, kaçmaya başladılar. Kim beni gördüğü anda, Vietnamca, ‘bana su verin. Yanıyorum, kavruluyorum’ diye bağırmaya başladı. O’na biraz su verdim ve yardım edeceğimi söyledim. Onu arabama alıp yaklaşık 15 kilometre ötedeki hastaneye götürdüm.

Hastane ölen ya da ölmek üzere olan Vietnamlılar’la, askerlerle doluydu. Kimse çocuklarla ilgilenmiyordu. Gazeteci olduğumu söyledim. Kim’in ölmesini istemediğimi haykırdım. Yardım ettiler…”

YANMIŞ ASKER

Fotoğrafçı Ken Jarecke 1991 Körfez Savaşı’nda belleklerden silinmeyecek bir fotoğrafla savaşın ve ABD’nin saldırgan yüzünü anlatmayı başardı.  Jarecke, ‘O an’ı şöyle anlatıyor:

“Bu fotoğraf, paramparça olmuş bir kamyonun içinde, tanınmaz halde yanmış bir Irak askerini gösteriyor.Kamyonun arka tarafından güneş ışığı geliyor. Çevredeki herşey yanmış ya da parçalanmıştı. Bu yüzden fotoğraf neredeyse siyah beyaz çekilmiş gibi görünüyor.

Sabah erken saatlerdi, bütün geceyi ayakta geçirmiştik. Bir, bir buçuk saat içinde bir ateşkes ilan edilmesi bekleniyordu. Nasıriye’den Basra’ya doğru ilerliyorduk. Ve bu görüntüyle karşılaştık… Otobanın ortasında tek başına duran bir kamyon.

ABD ordusundan bir görevliyle beraberdim. ‘Ölülerin fotoğraflarını çekmeyi anlayamıyorum’ dedi bana… Ne söyleyeceğimi bilemedim. Aklıma gelen ilk şey ‘Eğer ben bu fotoğrafları çekmezsem, annem ve pekçok kişi, savaşın filmlerde gördükleri gibi olduğunu sanmaya devam edecekler’ demek oldu.”

1105990cookie-checkABD’nin fotoğrafını çekenler ‘o an’ı anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.