ABD’nin gizli askeri belgeleri basına sızdı

Guardian ve New York Times gazeteleri ile Alman Der Spiegel dergisi de Wikileaks ile işbirliği içinde bu belgeleri yayınladı. Bunun ABD tarihindeki en büyük gizli belge sızdırma olayı olduğu belirtiliyor.

Belgeler yaklaşık 200 Afgan sivilin ölümünün dünya kamuoyundan gizlendiğini gösteriyor. Ayrıca NATO’nun, Pakistan ve İran’ın Afganistan’daki isyan hareketini el altından desteklediklerine ilişkin kaygılarına yer veriliyor.

‘Taliban özel füzelere sahip’

90 bin belge içinde, Taliban’ın havadan karaya ısıya duyarlı füzelere sahip olduğu yolunda bilgiler de var. Taliban’ın uzaktan kumandalı bombalar ile yaptığı saldırılarda ölen sivillerin sayısında artış olduğu da bu belgelerde yer alıyor.

Beyaz Saray olayı sert bir açıklama ile kınadı.

Açıklamada belgelerin 2009 Aralık’ına kadar olan dönemi kapsadığı, bu tarihte ise Başkan Barack Obama liderliğindeki Amerikan yönetiminin Afganistan stratejisinin değiştiği belirtildi.

Ayrıca bu belgelerin yayınlanmasının NATO askerlerinin hayatını ve ulusal güvenliği tehlikeye attığı savunuldu.

Washington’daki Pakistan Büyükelçisi de belgelerin gerçeği yansıtmadığını, ABD, Pakistan ve Afganistan’ın El Kaide ve Taliban’a karşı birlikte mücadele ettiklerini söyledi.

1252500cookie-checkABD’nin gizli askeri belgeleri basına sızdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.