ABD'nin kaçındığı Kyoto'yu imzalıyoruz

Türkiye sera gazı salınımlarını kontrol etme yükümlülüğü getirdiği için 20 milyar dolarlık maliyet hesabı yapılan Kyoto Protokolü’ne ‘evet’ diyecek. Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, ‘Protokolü imzalayacağız. Yazıyı Dışişleri’ne gönderdik’ dedi


TÜRKİYE, yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım gerektirecek Kyoto sözleşmesini imzalamak için yeşil ışık yaktı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kyoto protokolü tanıma müzakerelerini tamamladıklarını belirterek, ‘Kyoto protokolünü imzalayacağız. Kyoto Protokolü’ne taraf olmanın kabul ve onaylanmasının uygun olduğuna ilişkin yazıyı Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile hükümete sevk ettik’ diye konuştu.


DÜNYANIN GELECEĞİ İÇİN


Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile İstanbul Deniz Ticaret Odası’nda imzalanan ‘Eğitimde İşbirliği Protokolü’ törenine katılan Eroğlu, tüm bakanlıkların işbirliği ile özellikle küresel ısınma konusunda ciddi adımlar attıklarını kaydetti.


Veysel Eroğlu ‘Bundan sonraki süreçte hükümet tasarısı olarak Meclis’e gönderilecek. Bu konu ile ilgili daha fazla açıklama yapamam. Sayın Başbakanımız konu ile ilgili gerekli açıklamayı yapacak’ dedi. Eroğlu, Küresel Isınma Heyeti’nin Başkanlığını da yaptıklarını belirterek Kyoto sözleşmesinin dünyanın geleceği için büyük önem taşıdığını kaydetti.


Türkiye’nin protokole taraf olmamasında en büyük etken maliyet hesaplarıydı. Taraf ülkelerin sera gazı salınımlarını 2008-2012 döneminde 1990’daki seviyeye, yani yüzde 8’e çekmeleri isteniyor. Türkiye de gelişmiş ülkeler seviyesindeki yaptırımlara tabii tutulduğu için bugüne kadar anlaşmaya taraf olmaktan kaçındı.


Enerji Bakanlığı’ndan daha önce AB’ye yollanan yazıda 20 milyar dolarlık bir maliyetten bahsedilmişti. Türkiye protokolü imzaladığında şu anda dünya toplam emisyonunun yüzde 1.3’ü kadar olan sera gazı emisyonunu yüzde 60 azaltarak yüzde 0.5’e çekmek zorunda kalacak.

1060290cookie-checkABD'nin kaçındığı Kyoto'yu imzalıyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.