“ABD’nin küçük ortağı dışında bir politika izliyor”

Hamilton’un değerlendirmesi şöyle:

“David Cameron seçimden önce İngiltere’yi, nüfuz arayışlarını tamamen ABD’nin küçük ortağı olarak gerçekleştiren bir ülke olmaktan çıkarmak istediğini söylemişti. İngiltere’nin çıkarlarını, daha geniş bir perspektif ile, ülke ülke geliştirmeyi hedefliyordu. Şu anda yaptığı da budur.”

Bunun İngiltere’nin dış politikasında kökten bir değişikliğe işaret ettiğini düşünmek ise hayalcilik olur. Yine de, İngiltere’nin Müslüman bir ülkeye karşı bağımsız ve sempati dolu bir tutum takınmaya hazır olduğunu göstermesi ve Hindistan’da da gelişmekte olan ekonomilerle yeni ve daha eşit bir ilişki arzusunu dile getirmesi, Cameron’ın dış politikaya yaklaşımındaki kararlılığı ortaya koyuyor. Tabii İngiltere’nin çıkarlarını öncelikli olarak ticaret ile tanımlayan üslubu konusunda da bir fikir veriyor.”

“EV SAHİPLERİNİ SEVİNDİRDİ”

İngiltere’de birçok gazete Cameron’ın Türkiye’de yaptığı İsrail ile ilgili ve Hindistan’da yaptığı Pakistan ilgili yorumlarının ev sahibi ülkelerin hoşuna gittiğini yazmasına karşın The Times’a göre bu durum Hindistan’ın pek de umurunda olmadı. Gazetenin analizi şöyle:

“Hindistan 1615 yılından beri bu kadar büyük ve iddialı bir İngiliz ticaret heyeti ile karşılaşmamıştı. Ancak Cameron bunun Hindistan’ın gururunu okşayacağını düşündüyse hayal kırıklığına uğramıştır.

Dün akşamki televizyon haberlerinde ziyaretten çok az bahsedildi. Ayrıca İngiltere’nin ‘güçlendirilmiş ortaklık’ söylemine de Hindistan hükümetinden bir yanıt gelmedi.

Hintli yetkililer hükümetin, pazarlarını açma konusunda baskıya boyun eğmeyeceğini, ayrıca İngiltere’nin karşılığında ne sunabileceği konusunda da şüpheci olduğunu dile getiriyor.

Hindistan kamuoyunun ruh halini ise, Mumbai’de konuştuğumuz 27 yaşındaki satış sorumlusu Ajmal Khan’ın sözleri çok iyi özetliyordu: ‘Bence Hintlilerin birçoğu İngilizlere karşı olumlu hisler besliyor. Ancak İngiltere bizim için önemli değil artık. Artık önemli olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin.”

“BAŞBAKAN AÇIK SÖZLÜ”

Konuyu başyazısında ele alan Daily Telegraph ise David Cameron’ın İngiltere dış politikasına açıklık getirdiği inancında. Cameron’ın zaman içinde diplomatik usullere daha dikkat eder hale gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten gazete, ancak Başbakan’ın açık sözlü olarak nitelediği tarzını sürdürmesi gerektiğini düşünüyor.

Yeni hükümetin dış politikasında ticari çıkarların büyük rol oynayacağının zaten bilindiğini belirten Daily Telegraph, “Bu hafta yaşananlar gösterdi ki buna memnuniyet verici bir açıklık da eşlik edecek” diye noktaladı.

832820cookie-check“ABD’nin küçük ortağı dışında bir politika izliyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.