‘ABD’nin onun yanında olacağına inanmıyoruz’

Guardian’a konuşan Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimini ve Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi.

“Türkiye ve ABD çok uzun geçmişe dayanan dostça ilişkilere sahiptir, müttefik ve stratejik ortak olmuştur” diyen Yıldırım, Fethullah Gülen’i “terör örgütü lideri” olarak nitelendirdi.
Yıldırım, “ABD’nin bu terör örgütü liderinin yanında olacağına inanmıyoruz” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, darbe girişimi sonrası gözaltına alınan zanlıların ifadelerinin, Gülen’in darbe girişimine doğrudan müdahil olduğunu gösterdiğini söyledi.

Türk hükümetinin ABD’den henüz resmen Gülen’in iadesini istemediğini belirten Yıldırım, darbe girişimi ile ilgili soruşturmanın tamamlanmasının ardından iade talebinde bulunacaklarını kaydetti.

Yıldırım ayrıca gerekli dosyalar ABD’ye gönderildiğinde, “FETÖ’nün darbe girişimine dahliyle ilgili hiçbir şüpheye yer kalmayacağını” vurguladı.

Guardian ise Yıldırım’la yaptığı mülakatla ilgili haberi, “Türkiye Başbakanı, darbe zanlılarının itiraflarının, sürgündeki din adamının rolünü kanıtladığını iddia ediyor” başlığı ile verdi.

Mülakatı yapan Guardian’ın Ankara’daki muhabiri Kareem Shaheen’ın haberinde şu satırlar da yer aldı:

“Başbakan Binali Yıldırım, ABD’nin Gülen’i iade etmemesi halinde, Türkiye ile arasındaki stratejik ittifakın zarar görebileceğini ima etti.”

‘Bülbül gibi öttüler’

Yıldırım’ın Guardian’a yaptığı diğer açıklamalar ise şöyle:
“Bu terör örgütünün lideri ABD’de ikamet ettiği için insanların kafasında ‘Acaba bu işte ABD’nin dahli ya da desteği mi var?’ şeklinde bazı soru işaretleri bulunuyor.”

“Amerika bu noktadan itibaren, bölgede kendisi için stratejik bir müttefik olan Türkiye ile işbirliğini nasıl sürdüreceğini düşünmeli.”
“Bu saldırıyı püskürttükten sonra gözaltına alınan, asker üniforması giymiş insanlar var. Bunlar derhal olup biteni itiraf ettiler, bizim Türkçe’de kullandığımız ifadeyle bülbül gibi öttüler.
“İlk ifadelerden anlıyoruz ki, bu çok uzun zamandır planladıkları bir darbe girişimiydi.”

‘Ne yapmamızı bekliyorlardı?’

Guardian’daki haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren çevrelerin onu darbe girişimini, gücünü pekiştirmek için kullanmakla suçladıkları da belirtiliyor.

Eleştirileri reddeden ve Türkiye’nin “ölçülü önlemler” alacağını söyleyen Yıldırım’ın bu çevrelere yanıtı ise şöyle:

“Darbe girişiminin sorumlularına sadece ‘Bunu yapmamalıydınız’ mı demeliydik? Ülkemizi eleştiren bu kişiler bizden ne yapmamızı bekliyorlardı?”

1793250cookie-check‘ABD’nin onun yanında olacağına inanmıyoruz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.