ABD’nin Pakistan’a ‘İran’ baskısı artıyor

Pakistan Başkanı Pervez Müşerref, bilimadamlarından AQ Khan’ın nükleer parçayı İran’a verdiğinin saptandığını açıkladı. Pakistan’ın bilgilerini paylaşmak ve söz konusu parçadan bir başka örneği nükleer silah yapımıyla ilintili olup olmadığını saptamak için BM Gözlemcileri’ne gönderildiğini belirttti.

AQ Khan, İran, Libya ve Kuzey Kore’ye nükleer teknik yardımında bulunduğu için bir süredir evhapsine tutuluyor.

ABD’NİN BASKISI ARTIYOR
ABD Dışişleri Pakistan’a AQ Khan’ın işbirliği yaptığı nükleer bilgi ağını açıklaması için de Pakistan’a  baskı yapıyor.

ABD, AQ Khan’ın İran’a verdiği öne sürülen santrifüjün, elektrik üretiminin yanısıra silah yapımında ana parça uranyum için önemli olduğu belirterek, bilimadamının sorgulamasına katılmak da istediğini açıkladı. Pakistan ise ABD’nin isteğini geri çevirerek AQ Khan davasının yalnızca ülkesini ilgilendirdiğini savundu…

BBC’de yer alan yorum habere göre; ABD, Pakistan’ın İran ile ilgili nükleer bilgileri sakladığına inanıyor. Pakistan ise adını temize çıkartmak için ABD ile anlaşmalara sıcak baktığını her fırsatta dile getiriyor.

İRAN-AB ANLAŞMASI SAĞLANAMADI
Geçen çarşamba yapılan İran-AB Zirvesi’nden anlaşma sağlanamaması üzerine, ABD’nin İran üzerine politikasını giderek sertleştireceği sanılıyor.

İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Guardian’da Simon Tisdall Zirve öncesinde şu yorumu yapmıştı:

“İranlı diplomatlar nükleer çalışmalarının barışçı olduğunu savunsa da İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan AB troykası ve ABD bu sava inanmıyor. Görüşmeler teknik konular üzerinde olacak. Ama asıl sorun karşılıklı güvensizlik. Eğer bunda bir ilerleme sağlanamazsa, Paris görüşmeleri İran ve AB’nin yollarının ayrıldığı nokta olacaktır.”

İranlı yetkililerin ABD’nin rejimi değiştirmek için bahane aradığına inandığını vurgulayan yazar, İranlılar’a göre nükleer sorun çözülse bile yeni bahaneler peşi sıra geleceğini belirtti.

FOTOĞRAF: AQ Khan

1101780cookie-checkABD’nin Pakistan’a ‘İran’ baskısı artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.