ABD’nin zorbalığına latin tepkisi

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın küresel gizli dinleme skandalını ortaya çıkaran CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden’ı uçağına aldığı gerekçesiyle Fransa ve Portekiz’in hava sahasını kapatmasıyla geçtiğimiz Salı Avusturya’nın başkenti Viyana’ya zorunlu iniş yapan Bolivya lideri Evo Morales ve Latin Amerika ülkelerinin ABD ve AB ülkelerine tepkisi devam ediyor.

Morales, dün ülkesinde Latin Amerika liderleriyle yaptığı ortak mitingde, uçağının zorla indirilmesinin bir ABD komplosu olduğunu ileri sürdü ve Bolivya’da ABD Büyükelçiliği’ne artık ihtiyaçları olmadığını söyledi.

Mitingde bir araya gelen Uruguay, Arjantin, Ekvador,Venezuella ve Bolivya devlet başkanları, ABD’yi AB ülkelerine baskı uygulamakla suçladı. Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, “Bolivya’yı desteklemek için buradayız” derken Venezuella lideri Nicolas Maduro, “Evo Morales’e yapılmış her türlü uluslararası hukuk ihlali bize yapılmıştır” şeklinde konuştu.

Liderler tarafından ortak yapılan mitingte, birlik mesajları verildi. Peru, Şili ve Kolombiya devlet başkanları ise, ABD ile güçlü bağları olduğu gerekçesiyle mitinge katılmadı.

AB’DEN ÖZÜR BEKLİYORLAR

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’e destek veren Latin Amerika ülkeleri, AB üyesi Fransa, Portezi ve İspanya’nın, Bolivya’dan özür dilemesini de talep etti.

İRAN DA TEPKİ GÖSTERDİ

İran da bazı AB ülkelerine tepki geldi. İran, Morales’in uçağına hava sahalarını kullandırmayan bazı AB ülkelerini kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Erakçi, cumhurbaşkanlarını taşıyan uçakların uluslararası diplomatik dokunulmazlığa sahip olduklarını, İtalya, İspanya ve Portekiz’in uluslararası hukuka aykırı ve saygısız davrandıklarını belirtti.

SNOWDEN SIĞINMA TALEP ETMİŞTİ

Snowden’in istihbarat bilgilerini sızdırmasından sonra Washington; Ekvador, Küba, Venezuella ve Rusya’dan Snowden’in sığınma talebini reddetmelerini istemişti. Bolivya da Snowden’in sığınma talep ettiği 23 ülke arasında bulunuyor.

1388230cookie-checkABD’nin zorbalığına latin tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.