Abdullah Gül ve Ban Ki-Moon görüştü

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin’in konutunda düzenlenen özel akşam yemeğine, Gül ve Ban ile eşlerinin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi, BM Kalkınma Programı Başkanı ve bir dönem Türkiye’de ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Kemal Derviş ile Ban’ın Özel Kalem Müdürü Vijay Nambiar da katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen yemeğin başlangıcında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemeğin ardından, konakladığı New York Ritz Carlton Oteli’ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıbrıs’la ilgili daha önce açıkladığı konuları BM Genel Sekreterine ilettiğini belirten Gül, konuyu bundan sonra da görüşmeye devam edeceklerini söyledi. Rum kesiminde önümüzdeki dönemde yapılacak genel seçimlerin Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde önemli rol oynayacağına dikkati çeken Gül, “Bize düşen çalışmak, gayret sarfetmek ve herkese anlatmak. Zihnen herkesi hazırlamak lazım” dedi.

Gül, bir soru üzerine, referandum nedeniyle gündemde olan Kerkük konusunu da ele aldıklarını söyledi.

BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş’in de yemeğe katıldığının hatırlatılması üzerine, Derviş’in önemli bir isim olduğunu ve BM Kalkınma Programının Başkanı olduğunu belirten Gül, “Masada 3 ekonomiden sorumlu devlet bakanı vardı, hepsi birbirinden görevi devraldı” diye konuştu.

BM’DEN KERKÜK’TE KOLAYLAŞTIRICI ROL BEKLENTİSİ

Bu arada, Gül ve Ban’ın Irak’ın birliği ve toprak bütünlüğü konusunda görüş birliği içinde oldukları belirtildi.

Yemekte, Türkiye’nin Irak’taki BM etkinliklerini desteklediği iletildi ve Türkiye’nin Kerkük’e özel statü tanınması yönündeki görüşü konusunda BM’nin Kerkük’te kolaylaştırıcı rol oynaması beklentisi ifade edildi.

Kıbrıs konusunda Türkiye’nin, çözüm sürecinde BM’den yeni bir hareket başlatılması beklentisi de dile getirildi. BM Genel Sekreteri’nin, Türkiye’nin bu arzusunu bildiği, ancak bunun için Rum kesiminde yapılacak genel seçimin beklenmesinden yana olduğu kaydedildi.

FOTOĞRAF (Arşivden): Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon

1164630cookie-checkAbdullah Gül ve Ban Ki-Moon görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.