ABD’ye Guantanamo darbesi

ABD, 11 Eylül saldırıları sonrasında dünyanın çeşitli yerlerinde yakaladığı 500 kadar terör zanlısını, yaklaşık 5 yıldır ve mahkemeye çıkarmadan, Küba’daki Guantanamo Üssü’nde tutuyor.

“Düşman savaşçı” kategorisinde değerlendirilen tutsaklar, Amerikan yargısının da görev alanının dışında bulunuyor.

Aslında yayımlanan isimlerin çoğunun bilindiği, ancak bunları açıklamanın, Amerika’nın bu konuda özen gösterdiği gizliliğe darbe vuracağına dikkat çekiliyor.

İnsan hakları örgütleri, tutsakların isim ve milliyetlerinin açığa çıkmasının, Guantanamo’nun geleceği açısından son derece önemli olduğuna işaret ediyor.

Zira artık bu kişiler ile ilgili detaylı bilgi toplanabilecek ve ABD’nin iddia ettiği gibi “terörist” olup olmadıkları ortaya çıkarılabilecek.

Ancak bunun bir hayli uzun zaman alması bekleniyor. Bunun nedeni, yayımlanan belgelerin basit bir isim listesi olmaması.

Pentagon’un internet sitesinde bulunan belgeler, 500 tutsağın durumunun değerlendirilmesi için oluşturulan kurulun görüşme tutanakları.

Tutsakların isim ve milliyetleri, 6 bin sayfalık bu belgelerin çeşitli yerlerine dağılmış durumda.

Ayrıca belgelerde, sadece durumu söz konusu kurul tarafından değerlendirilen ve tutanaklara giren tutsakların isimleri yer alıyor.

Guantanamo Üssü’nde, bu sınıflamaya girmeyen yaklaşık 170 tutsak daha bulunduğu tahmin ediliyor.

Pentagon tarafından yayımlanan belgelerin, Guantanamo Üssü’nün kapatılması için Amerika Birleşik Devletleri üzerindeki baskıyı arttırması bekleniyor.

Amerikan yönetimine bu konudaki en büyük eleştirilerden biri, geçen ay Birleşmiş Milletler’den gelmişti. Örgüt tarafından hazırlanan raporda, tutsaklara yönelik muamelenin işkence boyutunda olduğu tespitine yer veriliyordu.

Raporda ayrıca, ABD’ye, tutsakları ya yargı önüne çıkarması ya da serbest bırakması çağrısı yapılıyordu. (BBC)

1124420cookie-checkABD’ye Guantanamo darbesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.