ABD’yi çatlatan anlaşma

Venezuela’ya resmi bir ziyarette bulunan Arjantin Devlet Başkanı Nestor Kirshner, ziyaretinin çok olumlu geçtiği ve Venezuela’nın Arjantin’i ekonomik olarak destekleyen en önemli ülkelerden biri olduğu açıklamasını yaptı.

“Her iki halkın özellikle son zamanlarda birbirini  bu denli desteklemesi hiç kimseyi rahatsız etmemeli.”diyen Kirshner’e karşılık, Çavez “ bu ortaklık  kimseye karşı olmadığı gibi kimseyi dışlamak üzere de değil” açıklaması yaptı.
 
Son haftalarda Amerikalı üst düzey görevlileri, Latin Amerika ile ilişkilerini güçlendirmesinde destek vermesi için  Kirshner ile biraraya gelmişti. Kirshner’in tarafsızlığına rağmen yakın destekçisi Çavez,  ABD’yi Latin Amerika’yı  yoksulluğa sürüklemekle suçlarken Washington’da Çavez’in Küba ve İran gibi radikal iktadarları yanına alarak bu yarıkürede bir tehdit oluşturduğunda ısrar ediyor.

Uluslararası ticarette iki ülkenin birbirine rakip değil destek olacaklarını vurgulayan Kirshner, “ Sağlık, petrol ürünleri, tarım vs, alanlarında birbirimizden pazar kaçırmak değil, iki ülkenin de gelişmesine izin verecek dayanışmacı bir ilişki içinde olacağız.” dedi.

Kirshner’in ziyareti sırasında, Arjantin Devlet Petrolleri şirketinin Venezuela’nın çeşitli ülke sınırlarında bulunan ham petrol işletmelerinde yer alacağı andlaşmasının yapıldığı ilan edildi. Ayrıca Venezuela’nın, Arjantin’in en büyük süt ve süt ürünleri kuruluşu Sancor’u mali olarak destekleyeceği, sosyal yerleşim inşaatlarında, elektrikli ev aletleri, endüstriyel ekipman sağlamada, benzinli ulasim araçları ihtiyaçlarının giderilmesinde Arjantin’e destek vereceği bildirildi.

1146830cookie-checkABD’yi çatlatan anlaşma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.