AB’li ve Türk köylüler elele eylem yaptı!

Kaş’ın Gökseki köyü sahilinde bulunan Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğüne (DLH) ait olan ve Makyol firmasınca işletilen taşocağında patlatılan dinamitler, çok sayıda AB vatandaşının da yaşadığı Göksekili’lere korku dolu anlar yaşattı. Geçtiğimiz hafta 120 kilo dinamitin patlatıldığı öne sürülen taşocağına bazıları 250 metre uzaklıkta bulunan konutlarda hasar meydana gelirken yirmi konutun su deposunda çatlaklar oluştu. Patlamalarda konutları zarar gören ve aralarında Gökseki’ye yerleşen AB vatandaşlarının da bulunduğu köylüler, yetkililerle yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayınca önceki gün taşocağında eylem yaptı. AB’li yerleşimcilerle Türk köylülerin elele tutuşarak yaptıkları eylem ilginç görüntülere sahne oldu. Eylemin ardından akşam saatlerinde yazılı bir açıklama ileten yüklenici firma Makyol’un Genel Müdür Vekili Özay Turnaoğlu, ocaktaki taş çıkarma işlemine son verildiğini belirtti.

‘YETKİLİLER YARDIMCI OLMUYOR’

Önceki gün sabah saatlerinde Kaş- Kalkan karayolunda bulunan taşocağına gelen yüze yakın köylü, kamyon ve iş makinelerinin ocağa giriş çıkışına engel olmak için elele tutuşarak çalışmanın durdurulmasını istedi. Olay yerinde bulunan Jandarma yetkilileri eylemcilere ocağın yasal olarak çalıştığını belirterek eyleme son vermelerini istedi. Bunun üzerine eylemciler Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz’ın olay yerine gelmesini ve kendilerine çalışmanın durdurulması konusunda teminat vermesini istediler. Bu sırada bazı eylemcilerle Jandarma ekipleri arasında tartışmalar yaşandı. Bazı eylemciler yetkililerin kendilerine yardımcı olmaktan kaçındığını dile getirerek bu eylemle haklarını aradıklarını belirttiler. Çalışmaların durdurulması sözünü almadan ocaktan ayrılmayacaklarını açıklayan eylemciler, Jandarma ekipleriyle birlikte Makyol firmasının proje sorumlusu Osman Almaz’la bir görüşme yaptılar. Görüşmede ocaktaki patlamaların sona ereceği sözünü veren firma yetkilisi Almaz, ocağın bulunduğu alanın doldurularak ağaçlandırılacağını belirtti. Bunun üzerine dağılan eylemciler, Gökseki’de yeniden biraraya gelerek patlamaların sürmesi durumunda hukkuki yollardan mücadeleyi sürdürme kararı aldılar.

YERLEŞİM ALANINA 250 METRE

Kaş Bucak Denizinde inşasına başlanan ancak yıllardır bir türlü bitirilemeyen 400 yat kapasiteli marina, geçtiğimiz yıl Yap İşlet Devret Modeliyle (YİD) Makyol firmasına devredildi. 2010 yılında bitirilerek hizmete gireceği belirtilen marinanın inşasına hız veren Makyol firması, marina inşaatına 3 kilometre mesafede bulunan Gökseki köyü sahilindeki, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğüne (DLH) ait 20 yıllık atıl taşocağının kendilerine tahsis edilmesiyle buradan çıkarılan blokları dolgu malzemesi olarak kullanmaya başladı. Ancak yıllar önce köy dışındayken bugün hızlı yapılaşmayla birlikte meskun mahal sınırında kalan taşocağındaki çalışmaların dinamit patlatılarak yapılması, ocağa kimi yerde 250 metre uzaklıkta bulunan konutlarda yaşayanların tepkilerine neden oldu. Dinamit patlamasından konutları zarar gören ve aralarında elliye yakın yabancının da bulunduğu çok sayıda vatandaş 200 imza toplayarak yetkililere ilettiler. Yetkililerle yaptıkları görüşmelerden bir sonuç alamadıklarını belirten köylüler, Jandarma gözetiminde yapılan dinamitli çalışmalardan çocukların, kalp hastalarının ve panik ataklı hastaların olumsuz etkilendiğini belirterek Cuma günü eylem yapma kararı aldılar. Gökseki köyü muhtarı Bayram Bayır, patlamalardan dolayı bazı evlerin bahçe ve balkonlarına kaya parçalarının fırladığını söyledi. Bayır, patlamaların sürmesi durumunda yasal yollardan mücadele edeceklerini de sözlerine ekledi.

İNGİLİZ RİCHARD GİLL: ‘SAVAŞ GİBİYDİ’

Beş yıl önce Gökseki’de ev yaparak buraya yerleşen İngiliz Richard ve Gwen Gill çifti, taşocağında yapılan dinamitli çalışmadan olumsuz etkilenen yabancı ailelerden biri. Eşi Gwen’le birlikte emekliliklerini geçirmek üzere Gökseki’ye seçtiklerini anlatan Richard Gill, burada farklı uluslardan küçük bir topluluğun yaşadığını ve Türkiye’nin güzellikleriyle insanlarının sıcaklığını çok sevdiğini söylüyor. Yunan adası Meis’e bakan evlerine bir de yüzme havuzu yapan İngiliz çift, geçtiğimiz hafta taşocağında patlatılan dinamitlerin ardından havuzlarının çatladığını anlatıyor ve yaşadıkları korku dolu anları “savaş gibiydi” sözleriyle özetliyor. Patlamanın ardından büyük bir sarsıntı hissettiklerini anlatan Gill, büyük bir şok ve hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtiyor. Yaşadıkları korku dolu sattelerin ardından taş ocağının yeni marina inşaatı için yeniden faaliyete geçtiğini öğrendiklerini belirten Gill, ocağın 2010 yılına kadar faaliyette olacağını dile getiriyor ve ekliyor: “her an yeni patlamalar olabilir beklentisi içindeyiz. Evlerimizde oluşan zararın yanında, patlama stresinden dolayı sinir sistemimiz de zarar görüyor.”

BİRİNİZİN ÖLMESİ GEREK!

Taş ocağınında yapılan dinamitli çalışmadan dolayı evlerinde huzurları kalmayan ve maddi zarar gören köylüler, haklarını aramak için yetkililere başvurduğunda aldıkları yanıt karşısında şoke olduklarını belirtiyor. Kaş’daki adli makamlardan, “işlem yapabilmemiz için içinizden birinin yaralanması ya da ölmesi gerek” yanıtını aldıklarını iddia eden köylüler, “ sorunun çözülmesi için gidip kendimizi kamyonların altına mı atalım” şeklinde isyan ettiler.

MAKYOL’DAN, ‘ÇALIŞMALAR YASAL’ AÇIKLAMASI

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Makyol firması yetkilileri, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğüne (DLH) ait olan Gökseki köyündeki taşocağının Kaş Marina projesi kapsamında firmalarına tahsis edildiğini ve bu konudaki yasal mevzuata harfiyen uyulduğunu belirttiler. Makyol Grup Şirketleri adına Genel Müdür Vekili Ozay Turnaoğlu imzasıyla iletilen yazılı açıklamada, “DLH’nin ruhsatlı izinli taşocağından inşaatın bu aşamasındaki mendirek ve rıhtım takviyesinde kullanılmak üzere taş çıkarma işlemi için çalışmalara başlanmış emniyet müdürlüğünden resmi ve gerekli patlayıcı kullanma ruhsatı alınmış, ardından jandarma kontrolü altında DLH’a ait olan Gökseki taşocağında bu işin uzmanları tarafından belirlenen güvenilir patlayıcı miktarı ile uygun bulunan mesafede patlatmalar yapılmıştır. Çalışmaların her aşaması konu ile ilgili tüm kamu kurumlarının denetim ve kontrolünde her türlü yasal mevzuata uyularak gerçekleştirilmiştir” görüşüne yer verildi.

‘ÜZÜNTÜ DUYDUK’

Çalışmalar süresince iki ayrı patlatmanın gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, marinanın ihtiyacı olan malzemenin bu ocaktan sağlandığının vurgulandığı açıklamada, “her ne kadar işin tabiatı gereği patlatma esnasında patlatma alanının çevresindeki gürültü önlenemez olsa da bu gürültünün makul seviyelerde tutulmasına çalışılmıştır ancak gürültü ile ilgili halktan bazı şikayetler bildirilmiştir. Bu şikayetler, insan ve çevre yaşamına son derece büyük önem veren ve özen gösteren şirketimize son derece büyük üzüntü vermiştir” denildi.

‘TAŞ ÇIKARMA İŞİNE SON VERİLDİ’

Konuyla ilgili bir ekip oluşturarak durumun yerinde incelenmesinin sağlanacağının altı çizilen Makyol açıklamasında, marina projesinin tamamlanmasıyla birlikte bölgeye cazip büyüme olanakları sunacağına dikkat çekilirken, “projenin gerçekleştirilebilmesi için yapılması mecburi olan bu tip işlerde şirketimizce çevreye verilecek her türlü rahatsızlığı en aza indirmek konusunda azami gayret gösterileceğinin sözünü verirken, Kaş halkının da bu süreçte göstereceği sabır ve özveriye şimdiden teşekkür ediyoruz” görüşüne yer verildi.

Bundan böyle Gökseki’deki ocakta taş çıkarma işleminin olmayacağının beklendiği vurgulanan açıklamada, “28 Mayıs 2009 itibariyle taş çıkarma işlemine son verilmiştir” denildi.

Fotoğraflar: Yusuf Yavuz, Atila Çelik

1073580cookie-checkAB’li ve Türk köylüler elele eylem yaptı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.