‘AB’nin iklim değişikliği cesareti’

 The Independent’deki yazıda dikkat çeken satırlar şöyle:


“AB’nin iklim değişikliği konusunda üstlendiği önderlik, sorunu doğru küresel çerçevede değerlendirdiğini gösteriyor. Liderlerin önüne, AB dış politika sorumlusu Javier Solana tarafından son derece karamsar bir rapor kondu. Raporda, iklim değişikliğinin yer küre için olası etkileri sıralanıyor. En kaygı verici olasılıklardan biri de, Afrika ve Ortadoğu’da tarımın iklim değişikliği nedeniyle gerilemesiyle, bu bölgelerden yüzbinlerce mültecinin Avrupa’nın yolunu tutacak olması.


AB’nin bu kadar ciddi bir adım atmaya hazır hale gelmesinden, İngiltere’de milletvekillerimiz ders çıkarmalı. Zira liderlerin önündeki, iklim değişikliği, enerji pazarlarının serbestleştirilmesi, mali düzenlemeler gibi konular, bir ülkenin tek başına çözebileceği sorunlar değil. Avrupa Konseyi gibi kurumlar tam da bu tür görevler için oradalar.”


The Guardian da manşetten verdiği haberinde de, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, iklim değişikliği konusunda, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in de desteğini alacak küresel bir anlaşmayı hedefleyen yeni bir girişim başlatacağını aktardı.


Gazetenin haberi şöyle:


“Eski Başbakan, karbon gazı salımlarını 2050 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmayı hedefleyen bir anlaşma taslağı hazırlanmasına yardımcı olabileceğini, bunun için Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler ve Avrupa’nın desteğini alabileceğini savunuyor.


Tony Blair Guardian’a, geçen yaz görevi bıraktığından bu yana, bir grup iklim değişikliği uzmanı ile birlikte bu konu üzerinde çalıştığını, bu yaz G8 liderlerine, geldiği nokta ile ilgili bir rapor sunmaya hazırlandığını söyledi.


Bunun öncesinde Çin ve Hindistan’a giderek, oradaki hükümetleri bu konuda ikna etmeyi de planlıyor.”

810830cookie-check‘AB’nin iklim değişikliği cesareti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.