AB’nin ilk Başkanı Van Rompuy

AB’YE BELÇİKALI BAŞKAN

Yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması’yla getirilen AB Konseyi Başkanlığı ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği (Dışişleri Bakanı) koltuklarına atanacak isimleri belirlemek için akşam yemeğinde bir araya gelen AB devlet ve hükümet başkanları, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in başkan adaylığından çekilmesi karşılığında, AB Komisyonu’nun İngiliz Üyesi Catherine Ashton’un da AB dışişleri bakanlığına getirilmesini kararlaştırdı.

Başbakan Brown, 27 üye ülkenin liderlerinin katıldığı toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, AB Konseyi’nin Herman Van Rompuy’u, Konsey’in ilk başkanı olarak atadığını ve kendisini kutladıklarını belirterek, Catherine Ashton’ın da gelecek 5 yıl boyunca AB dış politikasında emsalsiz bir pozisyonu olacağını söyledi.

VAN ROMPUY’UN TÜRKİYE İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI

1 Aralıkta yürürlüğe girecek yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması’nda öngörülen AB Konseyi Başkanlığına seçilen Hristiyan Demokrat Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy da 1 Ocakta üstleneceği yeni görevinde Türkiye’nin üyeliği konusundaki kişisel görüşlerinin önem taşımadığını söyledi.

AB zirvesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili bir soruyu cevaplandıran Van Rompuy, “üye ülkelerin oy birliğiyle aldıkları kararların kendi kişisel görüşlerinin bütünüyle üzerinde olduğunu” belirtti.

AB Konseyi Başkanı olarak kendi fikirlerini savunmak yerine üye ülkeler arasında uzlaşma sağlamaya çalışacağını anlatan Van Rompuy, “(Türkiye konusunda) kişisel görüşlerimi biliyorsunuz ama bunun görevimle alakası yok” dedi.
Konuşmasında AB’yi “değerler birliği” olarak tanımlayan Van Rompuy, “üyelik kriterlerin karşılanması koşuluyla AB’nin genişlemeye devam edeceğini” bildirdi.

Belçika’da başbakanlık görevinde bir yılını henüz doldurmayan Hristiyan Demokrat Van Rompuy, partisinin muhalefette olduğu 2004 yılında, parlamentoda yaptığı bir konuşmada, “Türkiye, Avrupa’nın parçası değil ve asla parçası olmayacak” demişti.

Van Rompuy, “AB’nin, Türkiye’yi içine alarak genişlemesi geçmişteki genişlemelerle kıyaslanamaz. Avrupa’da aynı zamanda Hristiyanlığın temel değerleri de olan mevcut evrensel değerler, Türkiye gibi büyük bir İslam ülkesinin girişiyle kuvvetini yitirir” ifadesini kullanmıştı.

Van Rompuy’un AB Başkanlığı için en fazla çaba gösteren liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy öne çıkmıştı.

1224370cookie-checkAB’nin ilk Başkanı Van Rompuy

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.