AB’nin imaj hamlesi: Daha çok mülteci

Komisyon, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin çok az sayıda mültecinin girişine izin verdiğini, bu durumun da birliğin uluslararası imajına zarar verdiğini söylüyor.

Avrupa Birliği, sınır kapılarında biriken mültecilere ve mültecilerin yarattığı yük altında ezilen yoksul ülkelere yardım için daha çok çaba sarfetmek istiyor.

Buna göre AB ülkeleri, her yıl hangi mülteci gruplarına öncelik verilmesi gerektiği konusunda ortak kararlar alacak.

Bu ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile eşgüdümlü olarak, Avrupa çapında kurulacak uzman bir kurluş yoluyla hayata geçirilecek.

Avrupa Komisyonunun açıklamasında, 2008 yılı sonu itibariyle, dünya mülteci nüfusunun yüzde 80’inin, kalkınmakta olan ülkelerde barındığı, yalnızca Pakistan’ın 2 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yaptığı da vurgulanıyor.

Irak savaşından sonra ülkeyi terketmek zorunda kalan 2 milyon Iraklı’nın ise Suriye, Ürdün ve diğer Orta Doğu ülkelerinde gelecekleri gayet belirsiz bir şekilde yaşadıkları belirtiliyor.

Mültecilere yeni bir yuva sağlamaları için ilgili ülkelere ortak bir fondan kaynak aktarılacak.

Avrupa Birliği, daha çok sayıda mülteciye kapılarını açarak, hayatlarını tehlikeye atarak kaçak yollardan Avrupa’ya göçmeye çalışanları caydırmayı umuyor.

Ayrıca bu yolla dünya sahnesindeki imajını da düzeltmeyi hedefliyor.

Komisyonun bugünkü açıklamasında ortak bir mülteci siyaseti geliştirilmesi çabalarına rağmen, “Sığınmacıları mülteci olarak yerleştirip yerleştirmeyeceklerine ve kabul edecekleri mültecilerin sayısına dair kararların, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin kendi tasarrufunda olmaya devam edeceği” vurgulanıyor.

AZ MÜLTECİ

AB geçtiğimiz yıl dünya genelindeki mültecilerin yüzde 7’sinden azına kapılarını açmıştı. Bu, 6.000’den az mültecinin AB’ye girmesi demek. ABD’ye yerleşen mülteci sayısı ise 60.000’in üzerindeydi.

Belçika, yardıma muhtaç durumdaki Iraklı mültecilere kapısını ilk kez açan Avrupa ülkelerinden biri. Suriye ve Irak’tan bugün 36 mülteci Belçika’ya giriş yapacak. Bu ay içinde 11 mültecinin daha gelmesi bekleniyor. Bunlar arasında Amerikan askerleri için çevirmenlik yapan 16 yaşındaki bir genç kız da bulunuyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Kaçak göçmenler sıklıkla yaşamlarını tehlikeye atıyor

1496060cookie-checkAB’nin imaj hamlesi: Daha çok mülteci

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.