AB’nin ortak enerji politikası belli oldu

AP genel kurulunun bu ay sonunda Strasbourg’da yapacağı toplantıda son kez tartışılarak oylanacak raporda, AB’nin daha etkili bir ortak enerji politikası belirlemesi isteniyor. 

AB’nin enerji alanında önemli ülkelerle işbirliği anlaşmalarına gitmesine destek verilen raporda, yine birliğin enerji alanında ortak temsilci ataması tavsiye ediliyor. 

Raporda, Türkiye’nin enerji alanında oynayacağı role atıfta bulunuluyor. 

Dışişleri Komisyonunda yapılan oylamada, dolaylı olarak Türkiye’yi rahatsız eden bazı değişiklik önergeleri, Türkiye’nin AB’deki temsilciliğinin girişimleriyle çıkartıldı. 

Enerji alanında komşularla yapılacak işbirliğinde, Fransa’nın önerdiği AB-Akdeniz birliğinin “önemli bir fırsat olacağının” belirtildiği değişiklik önergesi reddedildi. Yine Yunanlıların girişimiyle sunulan ve Türkiye’nin taraf olmadığı BM deniz hukuku sözleşmesinin, enerji alanında yapılacak işbirliğinde gerekli olmasını savunan değişliklik önergesi de kabul görmedi. AB’deki diplomatik kaynaklar, bu sözleşmeyle Yunanistan’ın, “12 mil sorununu” AB belgelerine sokarak tekrar gündeme taşımak istediğine dikkati çekiyor. 

Enerji alandaki işbirliğinde Türkiye’yi AB’nin komşuları arasında gösteren bölüm de, Türkiye’nin, birliğin tam üyelik müzakerelerini yürüttüğü bir ülke olması ve daha farklı değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle çıkartıldı.

1157240cookie-checkAB’nin ortak enerji politikası belli oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.