AB'nin Rusya'ya tutumu 'sertleşiyor'

Brüksel'de yapılan olağanüstü Gürcistan oturumunda gündeme gelen karar tasarısı, Rusya'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasını da kınıyor.

Belgede ayrıca Gürcistan'a destek veriliyor ve AB gözlemcilerinin bölgeye gönderileceği belirtiliyor.

Brüksel'deki BBC muhabiri belgenin beklenenden sert olduğu yorumunu yaptı.

Daha önce gelen haberlerde Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesi üzerine Brüksel'de biraraya gelen Avrupa Birliği liderleri arasında, Rusya ile ilişkilerin geleceği konusunda görüş farklılıkları ortaya çıktığı bildirilmişti.

Brüksel'deki zirvede, İngiltere, Moskova ile yeni bir ortaklık anlaşması konusunda yapılacak müzakerelerin durdurulması ve Avrupa Birliği'nin Rusya ile ilişkilerini temelden gözden geçirmesi çağrısında bulunurken, Fransa, bu önerilere uzak durduğunu belirtti.

Zirvede konuşan Fransa Başbakanı Francois Fillon, Avrupa'nın yeni bir Soğuk Savaş başlatmak istemediğini ve Rusya ile ilişkilerin geleceğine yaptırımlar değil, müzakereler yoluyla karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Benzer bir görüşte olan Almanya Başbakanı Angela Merkel da Avrupa Birliği'nin Rusya ile diyaloğa son vermemesi gerektiğini vurguladı.

RUSYA'DAN UYARI

Bu arada Rusya hükümeti, Gürcistan'da liderlik değişmedikçe Batı'nın bu ülkeye destek vermemesini istedi. Rusya Gürcistan'da silah ambargosu çağrısı yaptı

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB toplantısı öncesinde Mihail Saakaşvili yönetimine verilecek desteğin "tarihi bir hata olacağı" uyarısında bulundu.

Lavrov ayrıca hükümet değişene dek Gürcistan'a silah ambargosu uygulanması çağrısı yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in geçen hafta sert önlemlerden söz etmesine rağmen, AB zirvesinde bu denli katı bir tepki gösterileceği sanılmıyor.

Brüksel'deki muhabirimiz Jonny Dymond'a göre Avrupalı liderler Rusya'nın Gürcistan'da giriştiği operasyonlar karşısında ortak alarma geçmiş durumda.

Ancak buna nasıl yanıt verilmesi gerektiği konusunda bölünmüş haldeler.

Bugünkü zirvede, hem Gürcü topraklarının işgalinin hem de Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı bağımsız topraklar olarak tanımasının sert dille kınanması bekleniyor.

Bazı teknik konularda Gürcistan'a destek verilmesi söz konusu. Vize kısıtlamalarının hafifletilmesinden söz ediliyor. İnşaat ve onarım çalışmaları için yeni yardımlar sağlanabileceği bildiriliyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown dün, birliğin Rusya'yla ilişkilerinin tepeden tırnağa gözden geçirilmesini istemişti.

Ancak Rusya'yla ilişkilerin köklü bir şekilde değiştirilmesi çağrılarının gereken desteği bulabileceği düşünülmüyor.

AB üyelerinin bir çoğu, önemli bir ticaret ortağı ve enerji kaynağı olan Rusya'nın dışlanmasına kuşkulu bakıyor. (BBC)

1177670cookie-checkAB'nin Rusya'ya tutumu 'sertleşiyor'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.