Aborjinler, bakana sırt döndü…

Bakan toplantıda konuşma yapmaya başladığı sırada salonda bulunan 5 Aborjin, ya kalkarak salonu terketti, ya da sırtlarını bakana döndüler. Bakanın konuşması sırasında salonu terk edenler arasında eski Aborjin ve Torres Boğazı Adalıları Komisyonu Başkanı Geoff Clark’ta yer aldı.

“ABORJİNLER İYİMSER”
Önceki hafta sonu kutlanan Aborjinlerle Uzlaşma Haftası dolayısıyla bu konu gündemdeydi. National Reconciliation Planning Workshop’da konuşan Başbakan John Howard, Aborjin liderleri ve toplumunun, koalisyon politikaları doğrultusunda çok daha fazla sorumluluklar yüklenmeye başladığını söyledi. Başbakan, bazı eleştiriler olmasına karşın, Aborjin konularında toplumda iyimser bir hava doğmaya başladığını ileri sürdü.

Pasif sosyal güvenlik bağımlılığının Aborjin toplumlarını “zehirlediğini” kaydeden Başbakan, hükümetin, Aborjinler için uygulamaya koyduğu “Sorumluluğu Paylaşma Anlaşmaları”nın, bu toplumun dezavantajlarının üstesinden gelinmesinin tek yolu olduğunu ileri sürdü.

Bu güne kadar 50 Aborjin kabilesinin hükümetle imzaladığı anlaşmalara göre Federal Hükümet, bu toplumlara bazı hizmetlerin verilmesini şarta bağlıyor. Bu şart genellikle “toplumda tavır değişikliği” şartı içeriyor. Sözgelimi, Batı Avustralya’da çölde yaşayan bir kabileye hükümet, benzin istasyonu karşılığında, çocukların el ve yüzlerinin günde 3 kez yıkanması şartı getirmişti. 

FOTOĞRAF: Vanstone konuşurken bazı Aborjinler bakana sırtlarını dönerek protesto etti.

1108480cookie-checkAborjinler, bakana sırt döndü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.