Aborjinlere alkol yasağı geliyor…

Northern Territory’de çocukların cinsel olarak istismarını onlemek amacıyla Federal Hükümet harekete geçti. Başbakan John Howard, Kuzey Bolgesi’ndeki 60 kadar Aborjin yerleşiminde “olağanüstü durum” ilan ederek buralarda  pornografik malzemeler ve alkolün yasaklanacağı, 16 yaşın altındaki çocukların tecavüz edilip edilmediğinin kontrolü amacıyla sağlık taramasından geçirileceği ve Aborjin ailelere verilen hükümet ödeneğine, çocukların ihtiyaçlarının da karşılanmasını sağlamak için sınırlamalar getirileceğini açıkladı.

Tedbirler arasında Aborjin topraklarına bölge halkından izin alarak girme sınırlamasının iptal edilmesi de bulunuyor. Northern Territory’de Aborjin ailelere odenen Centrelink ödeneğinin yarısı aileye verilmeyerek, kira ve yiyecek ihtiyaclarını karşılamak üzere, bu kurum tarafından süpermarketlere direkt ödenecek. Sosyal ödeneklerin, çocukların okula devamına göre ödenmesi de planlanıyor. Çocukların karnı okulda doyurulacak ve aileler bedelini ödemek zorunda kalacaklar. Bölgedeki 60 yerleşim yerinde yönetimi Federal Hükümet devralacak. Başbakan Howard ABC’ye yapıtığı açıklamada ilan ettiği tedbirlerle 11 yıllık başbakanlık hayatının en önemli adımlarından birini attığını söyledi.

Başbakan Kanal 7’de yaptığı açıklamadaysa sosyal ödeneklere getirilecek sınırlamaların, Aborjinlerle kalmayıp, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamayan bütün ailelere yaygınlaştırılabilceğini de sözlerine ekledi.

“BAŞKA SEÇENEK YOK”

Northern Territory Başbakanı Clare Martin de, Federal Hükümetin tedbirlerinin hayata geçmesi doğrultusunda işbirliğine hazır olduğunu ve bölge hükümetinin başka bir seçeneğinin  bulunmadığını açıkladı.

Avustralya Ulusal Universitesi’nden Aborjin hakları savunucusu Hukuk Profesörü Mick Dodson, Federal Hükümetin planını geç kalmış ama iyi bir başlangıç olarak niteledi.

Northern Territory’de çocukların cinsel olarak istismarı konusundaki ilk girişim Northern Territory Hükümeti’nden geldi. Önceki hafta Cuma günü yayınlanan “Küçük Çocuklar Kutsaldır” baslikli 330 sayfalik raporda bölgede çocuk istismarının ulaştığı boyut ortaya konuyordu.

Raporu yazanlar Northern Territory’deki 45 Aborjin toplulugu gezdi, bu kamp ve yerlesim yerlerinin hepsinde çocukların istismar edildiğini tesbit etti. Geçen hafta Federal Hükümet, Northern Territory hükümetini gereken adımları atmamakla suçlayarak sorunun çözümü doğrultusundaki ilk ciddi girişimi ilan etti. Başbakan John Howard, raporu “korkunç” olarak niteledi ve parlamentoda yaptığı konuşmada bölgede olağanüsü hal ilan ederek Northern Territory Aborjin topraklarına 6 aylığına alkol yasağı getirileceğini, alkol satışı, bulundurma, taşıma ve tüketimini yasaklayacaklarını söyledi.

Federal Hükümet ayrıca National Crime Commission’dan Aborjinler arasında çocukları istismar eden “pedofilleri” tesbit etmesini de isteyecek. Federal Hükümet bütün eyaletlerden 10’ar polisi Northern Territory’e göndermelerini ve bu görevlilerin Aborjin topluluklarda gorev yapmalarını da istedi. Eyaletler isteği kabul ederek birkaç hafta içinde polisleri Northern Territory’e göndereceklerini ilan etti.

Federal Hükümetin acil Aborjin planında 16 yaşına kadar bütün Aborjin çocukların ciddi bir sağlık kontrolünden geçirtilmesi ve cinsel tacize uğrayıp uğramadıklarının tesbiti de bulunuyor. Belirtilen kategoriye giren çocuk sayısısının 23 bini bulduğu bildiriliyor. 

1157930cookie-checkAborjinlere alkol yasağı geliyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.