AB’ye vizesiz geçiş dönemi…

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Gümrükçü, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın verdiği bir mahkeme kararıyla AB ülkelerinde 1973’ten sonra Türk vatandaşlarına getirilen tüm kısıtlamaların kaldırıldığını ileri sürdü.Gümrükçü, 25 ülkeyi bağlayan karara göre, hizmet sunumu ya da edinimi için AB ülkelerine giden Türk vatandaşlarından vize istenemeyeceğini bildirdi.


Gümrükçü, AÜ’de düzenlediği basın toplantısında, AB üye ülkelerinin en yüksek ve en son yargılama merci olan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) 20 Eylül 2007 tarihinde Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Türklere yönelik önemli bir mahkeme kararı verdiğini söyledi.
Veli Tum ve Mehmer Dari adlı Türk vatandaşlarının, Birleşik Krallığın Avrupa Topluluğu ile Türkiye arasında yapılan 1963 tarihli Tam Üyeliğe Dönük Ön Üyelik Antlaşması’ndan ve Aralık 1972’de taraflarca imzalanan Katma Protokol’den doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia ederek Londra’da dava açtığını ifade eden Gümrükçü, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın davacıları haklı gördüğünü dile getirdi.


AB ülkelerine hizmet sunumu ya da edinimi için giden iş adamı, esnaf, öğrenci, sporcu, gazeteci, avukat, doktor, şoför ve diğer meslek gruplarının vizesiz seyahat edebileceğini belirten Gümrükçü, ”Bu karar hizmet sektöründe Türkiye’yi AB’ye taşıyor” diye konuştu.

1048550cookie-checkAB’ye vizesiz geçiş dönemi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.