AÇIK GAZETE ARŞİVİNDE TOPLUMDA 2019

OCAK

Melissa Kenter Züleyha’da

Londra’da yaşayan Melissa Kenter, 27 Ocak’ta “Züleyha” oyunuyla seyircinin karşısına çıkacak. Türkiye’de usta oyuncu Müşfik Kenter’in kızı olan Melissa Kenter, daha önce de Londra’da oyun sahneye koymuştu.

Metin Şenergüç anısına sergi, anma etkinliğiyle açıldı

Ressam Metin Şenergüç anısına düzenlenen 27 Ocak Pazar günü anma kokteyliyle açıldı. Şenergüç 15 Aralık’ta Londra’da yaşamını yitirmiş ve doğduğu İzmir’de de toprağa verilmişti.

 

 

DAY MER bu kez Öykü Arın için seferber oldu…

DAY MER’in kahvaltı ve kök hücre kampanyasına katılım yoğundu… DAY MER, küçük Öykü Arın’a uygun ilik için başlatılan kampanyaya destek vererek 27 Ocak Pazar günü tükürük örneği topladı. Kampanyaya katılan 100’e yakın toplum üyesi test öncesi dişlerini fırçalayarak örnek verdi.

Britanya Türk Kadınları Derneği’ne Yeni Başkan

Londra’da faaliyet gösteren Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD) üyeleri Genel Kurul toplantısında yeni başkan ve yöneticilerini seçti. Servet Hassan, BTKD’nin 16’ıncı dönem başkanı seçildi.

Necdet Topcu, Beşiktaş bayrağıyla uğurlandı

Londra’da tedavisi gördüğü Whittington Hastanesi’nde, üçüncü kalp krizine yenik düşen 63 yaşındaki yılların emektar gazetecisi Necdet Topcu için cenaze töreni düzenlendi.

ŞUBAT

Londra’da SPOT Konferansı’nda Türkiye tartışıldı

Kısa adı SPOT olan Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası tarafından düzenlenen konferansta, Türkiye’deki gelişmeler tartışıldı ve demokrasi mücadelesine daha fazla dayanışma sağlanması için çeşitli kararlar alındı. Dün Londra’nın merkezindeki Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) Genel Merkezi’nde yapılan konferansa Türkiye’den ve İngiltere’den çok sayıda konuşmacı katıldı.

“Ben Kolay Ölmem”in prömiyeri Arcola Tiyatro’da

Türkiye’nin en önemli şairlerinden Ahmed Arif ve Cemal Süreya’nın birbirine paralel yaşamları ve arkadaşlıklarını anlatan “Ben Kolay Ölmem” oyunu dünya prömiyerini Londra’da Arcola Tiyatro’da yapıyor. “Ben Kolay Ölmem” 11, 12, 13 Mart günleri saat 19.30’da Arcola Tiyatro’da görülebilecek.

 

Karl Marx’ın mezarına ikinci kez saldırıya tepki

Karl Marx’ın Kuzey Londra Highgate Mezarlığı’ndaki anıt mezarı iki haftada ikinci kez saldırıya uğraması EMEP ve DAY MER ile Britanya Komünist Partisi ve gençlik örgütü Britanya Komünist Gençlik Ligi tarafından mezarlıkta protesto edildi.

DERMAN: Kumar bağımlılarını suçlamayın, profesyonel destek almalarını sağlayın

DERMAN Genel Müdürü Nursel Taş ve Derman Ruh Sağlığı Servisi’nin sorumlusu Ufuk Genç kumar bağımlılığının toplumda açıklanmayan fakat ciddi bir sorun olduğunu belirterek, bağımlıları ayıplamak yerine profesyonel yardım almalarının sağlanması gerektiğini söylediler.

MART

 Ankara Anlaşması başvuruları 2018’de rekor kırdı

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın 28 Şubat tarihinde açıkladığı verilere göre, İngiltere tarafından verilen bir iş kurma izni vizesi olan Ankara Anlaşması’na 2018 yılında toplam 7,607 Türk vatandaşı başvurdu. Bu rakam 2017 yılında yine bir rekor olan 5,205 kişiydi.

Tolga Aramaz’ın parti üyeliği donduruldu

Enfield Belediyesi Meclis Üyesi 23 yaşındaki Tolga Aramaz’ın, İşçi Partisi’nde üyeliği dondurulduğu açıklandı. Edmonton Green’i temsil eden Tolga Aramaz, geçtiğimiz Çarşamba akşamı Enfield belediyesinin bütçe planını reddetmişti.

“N’olcak Maduro’nun hali?” konuşuldu…

“Venezuela’da neler oluyor?” panelindeki konuşmacılar Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun krizi aşma kapasitenin olmadığı ortak görüşünde birleşerek olası emperyalist müdahaleye karşı Venezuela halkının yanında olunması gerektiğini savundular. Totenham’daki “Field Seat/Kit@pEvi”ndeki paneli gazeteci Faruk Eskioğlu yönetti, Türkiye’deki 68 kuşağı önderlerinden Mustafa Yalçıner ile Mehmet Taş ve Mesut Akın da konuşmacı olarak katıldı.

DAY MER’den 8 Mart’a yakışan anma ve kutlama

Geleneksel olarak DAY MER Kadın Komisyonu tarafından her yıl düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü anma ve kutlaması, bu yıl da zengin bir programla gerçekleştirildi.

Vicdani ret’e 25 yıl sonra oturum

Musa Pekin, vicdani retten 25 yıl sonra oturum almanın mutluluğunu yaşıyor. İngiltere’deki Türkçe ve Kürtçe konuşan toplumda spordan film oyunculuğuna pek çok dalda adını duyuran Musa Pekin vicdani retten 25 yıl sonra sürekli oturum alabildi.

46.

Yazar Moris (Musa) Farhi’yi 19 Mart’ta uğurladık

Yazar Moris (Musa) Farhi’nin cenaze töreni 19 Mart’ta yapıldı. Farhi’yi 6 Mart’ta yitirmiştik. Farhi, Londra’da yaşayan ve Türk vatandaşı olmakla övünen PEN üyesi, iyi bir romancı, düşüncenin ifadesi özgürlüğünün yorulmaz savunucusuydu.

“Türkiye’deki medya bir demokrasi sorunu”

DAY MER’in düzenlediği “Otoriter Yönetim Altında Medya” toplantısında Gazeteci Can Dündar, Deniz Yücel ve Ethical Journalism Network’tan Aiden White Türkiye’deki basın özgürlüğünün olmamasının bir demokrasi sorunu olduğu, ancak ülkenin demokratikleşmesiyle sektörün de iyileşebileceği görüşünde birleştiler.

İtiraz Mahkemesi’nden Ankara Anlaşmalıların itirazına ret

İngiltere İtiraz Mahkemesi 7 Mart 2019 tarihinde Ankara Anlaşması altında Birleşik Krallık’ta girişimci vizesi ile bulunan bir grup serbest meslek erbabının İçişleri Bakanlığı’na karşı açtığı davayı reddetti.

Jeremy Corbyn Minik Kardeş’te

İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Minik Kardeş çatısında İslington’daki Factory Children Centre’ın açılışına katıldı. Corbyn, Minik Kardeş’in gelişimi ve Koordinatörü Nalan Çoşar’ın çalışmalarına başından bu yana tanık olduğunu belirterek, “Ülke çapında bütün ana okulları 30 saat ücretsiz hizmet vermeli” dedi.

 

Londra’da okulların özelleştirme planına protesto

Enfield bölgesinde “Akademi” modeli altında özelleştirilmeye çalışılan 5 ilkokul (Brettenham, Wilbury, Galliard, Raynham, Fleece field) için geçen Pazar öğleyin Edmonton Shopping Centre’de protesto eylemi düzenlendi.

NİSAN

Baskı, geceyi iptal ettirtti

Londra’da Uğur Işılak ve şair Serdar Tuncer’in 26 Mart gecesi Hackney Empire’da sahneye çıkacağı “Şiir, Türkü, Türkiye” etkinliği demokratik kurum ve derneklerin şikâyeti üzerine iptal edildi. Serdar Tuncer sosyal medya hesabından “Ey Londra, sevsinler sizin demokrasi ve özgürlük anlayışınızı” ifadesini kullandı.

Kaan’ın katil zanlısı tutuklandı

Metropolitan Police’in açıklamasına göre; “Chelmer Road, E9” adresinde yaşadığı belirtilen 25 yaşındaki Bruno Pateco-Te’nin 3 Nisan’da Old Bailey’de görülen davada Kaan Aslan’ı öldürmekten suçlu buldu.

Kuzey Londra’da etnik toplum üyelerine saldırı ülke gündeminde

Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Kuzey Londra’da Edmonton bölgesinde geçen cumartesi ve salı günleri meydana gelen aralarında Türk vatandaşlarının da mağdur olduğu 5 ciddi bıçaklama olayı İngiltere ulusal medyasında yankı yapmayı sürdürüyor.

Kilise’de Türkçe tango

Orients Ensemble 6 Nisan akşamı, St James’ Islington Kilisesi’nde “1001 Nights Tangos of İstanbul” başlıklı konserinde unutulmayan tangoları seslendirdi.

Onur, mini albümünü paylaştı…

İkinci kuşaktan müzisyen Onur, “Bin yılın rapsodisi” anlamına da gelen ilk mini-albümü (EP) “A Millennial Rhapsody” yi 4 Nisan’da tüm streaming platformlarından dinleyicileriyle paylaştı.

Duayen turizmci Beyzade’ye sürpriz doğum günü

İngiltere’deki en köklü turizm ve seyahat acentalarından Diplomat Travel’in kurucusu Özkul Beyzade, 80. yaşına kızı ve torunlarının düzenlediği sürpriz doğum günü partisi ile Bath kentinde girdi.

Corbyn’den SPOT’a destek

Ulusal Eğitim Sendikasın yıllık olağan konferansının ikinci günüde, Oktay Şahbaz’ın yönetici olduğu Türkiye Halkları Dayanışma Komitesi (Solidarity With The People of Turkey-SPOT) masasını İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ziyaret etti. Türkiye’deki gelişmeler ile ilgili bilgiler alan Jeremy Corbyn, konuyu yakından takip ettiğini ve kampanya grubunun yaptığı çalışmaları çok başarılı bulduğunu söyledi.

Çubukçu, “Renkli Resimli Söyleşiler”de Bruegel’i anlattı

DAY-MER’de, Aydın Çubukçu’nun hazırlayıp sunduğu “Renkli Resimli Felsefe, Tarih, Politika Söyleşileri”nin ilkinde, Kuzey Rönesansı’ı ve büyük ressam Bruegel ele alındı. Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde geçen cuma günü yapılan ve üç saat süren etkinliğe kalabalık bir katılım oldu.

 

MAYIS

Aydın Çubukçu Denizleri anlatırken gözler doldu…

Çubukçu, “Denizler ölüler. Biz onlar için bir şey yapamayız. Ama onlar bizim için bir şeyler yapmaya devam ediyorlar” dedi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 47’nci yıl dönümünde bütün dünyada olduğu gibi Londra’da çeşitli etkinliklerle anıldı.

Evrensel’e eğlenerek destek verdiler

Türkiye’deki bağımsız muhalif gazete Evrensel için Londra’da 10 Mayıs Cuma akşamı düzenlenen dayanışma yemeğine katılanlar hem gazeteye destek oldular hem de gönüllerince eğlendiler…

Artık “Londra dolaylarından” da bir türkü var

Londra’da Türk ve Kürt toplumunun yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki yaşamı yansıtan “oyun havası formunda” bir türkü bestelendi. Uzun yıllar Londra’da yaşayan Urfa kökenli müzisyen Seyit Sezigüzel’in bestelediği “Hackney Güzeli” başlıklı türkünün söz yazarı gazeteci Faruk Eskioğlu, aranjörü Muharrem Karaer ve arka vokalde Ebru Gerçek Karaer olarak belirtildi.

“Seçim öncesi kanlı provokasyonlardan kaygılıyız”

Almanya’dan Türkçe konuşan dünyaya yönelik yayın yapan Artı TV’nin Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç ve Artı TV Programcısı Erdoğan Aydın, 23 Haziran’da gerçekleşecek İstanbul Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde, geçmiş seçimlerden örnekler vererek kanlı provokasyonlardan kaygılı oldukları ortak görüşünde birleştiler.

9’uncu Alevi Festivali 25 Mayıs- 23 Haziran arasında
gerçekleşti

Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Genel Başkanı İsrafil Erbil, BAF’ın 9. Alevi Festivali’nin 25 Mayıs’ta başlayacağını finalinin de, 23 Haziran’da “Her Şey Çok Güzel Olacak” Sloganı ile BAF Orta Bölge Yönetiminde Sheffield’de gerçekleşeceğini söyledi.

Yazar Aydın Çubukçu’dan Göbeklitepe analizi

Yazar Aydın Çubukçu, Göbeklitepe’deki bulguların tarihzçilerin kendi kalıplarına sığdırılmaya çalışması ya da dinlerde adı geçen mekanlara referans gösterilmesinin bilimsel gerçeklere uymadığını belirterek tarihe metafizik yerine bilimsel bir gözle bakılmasının önemine değindi. DAY MER Kültür Komisyonu’nun geçen salı akşamı Tottenham’daki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde düzenlediği “Göbeklitepe’de Gizem ve Gerçek” konulu panelde Aydın Çubukçu Göbeklitepe’yi anlatırken ve Nilay İşlek de sinevizyon gösterisinde bulundu.

HAZİRAN

Geleceğin müzisyenleri YoungEast’de sahnedeydi

2006’dan bu yana düzenlenip, bugün albümlere sahip bir çok müzisyenin toplumla buluşması için platformlar sunan YoungEast Festival’de bu yıl farklı yaş gruplarındaki müzisyenlerin başarılı performansları dikkat çekti.

Mansur Yavaş’ın Londra mesajı: Halkın gönlüne gireceğiz!

Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Londra’da 3 Haziran günkü halk toplantısında şeffaf bir yönetimle seçmenin gönlüne gireceklerini belirterek, hükümetin zorluk çıkarmasına karşı haklıkın çıkarlarını öne çıkararak israf ve yolsuzlukları basın ve savcılıkla paylaşmayı sürdüreceklerini söyledi.

 Barış’ın katil zanlısı tutuklandı

Metropolitan Police Barış Küçük’ün (33) katil zanlısı olarak yakalanan Adam Tarik’ın (24) 10 Haziran Pazar günü çıkarıldığı Highbury Corner Magistrates Mahkemesi tarafından tutuklandığını açıkladı. 1 Haziran’da sabaha karşı Seven Sisters caddesine çıkan Vartry Road’da bıçaklı saldırıya uğrayan Barış Küçük 3 Haziran’da yaşam savaşını kaybetmişti.

YÖK sponsorluğundaki panele, Londra üniversitesi SOAS “YÖK’tür” dedi

YÖK desteği ile Türkiye’den akademisyenlerin Londra’da Suriyeli akademisyenlerin entegrasyonunu konu alan paneline ev sahipliği yapması beklenen Londra’nın saygın üniversitelerinden SOAS (The School of Oriental and African Studies – Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu) Türkiye’deki hükümetin akademisyen ve öğrencilere yönelik baskıları nedeniyle iptal etti.

DAY MER Londra Meydan Sahnesi 30’uncu yılını kutladı

DAY MER Londra Meydan Sahnesi 30’uncu yılını 12 Haziran Çarşamba günü 20-22.30 özel bir programla kutladı. Kuzey Londra Toplum Merkezi’ndeki kokteyle kalabalık bir katılım oldu. Etkinlikte Londra Meydan Sahnesi’yle ilgili fotoğraf-afiş sergisi, 30 yıl boyunca oynanmış oyunlardan derlenen sinevizyon gösteriminin yanı sıra kısa konuşmalar yapıldı.

GİK DER Festivali resepsiyonla başladı

Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK DER) 11’inci Kültür Sanat Festivali’ni ırkçılık ve faşizm karşıtlığı teması ile 13 Haziran – 14 Temmuz arasında gerçekleşleşecek. 13 Haziran akşamı GİK DER’in kendi mekanında yapılan resepsiyonla başlayan festival, 14 Temmuz’da Edmonton Pymmes Park’taki park şenliği ile sona erdi. Türkiye’den gelecek sanatçı Suavi, vize alamadığı için festivale katılamadı.

Lee Valley’de Kıbrıs rüzgarı esti

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin oluşturduğu köklü dernek ve kuruluşların bir araya gelerek organize ettiği “2. Kıbrıs Türk Kültür Sanat Festivali” 23 Haziran Pazar günü Kuzey Londra’da gerçekleşti.

TEMMUZ

Konsey festivali çoşkulu geçti

Enfield Donkey Lane’de 2 Temmuz’da gerçekleştirilen festival çoşkulu geçti. Siyasilelerin de konuşma yaptığı festivalde yer alan tezgahlarda otantik yiyecekler satışı yapıldı. Kıbrıslı sanatçıların da sahne aldığı festivalde Osman Balıkçıoğlu da parodileriyle katıldı.

DAY MER sanatta işçi sınıfının izlerini sürdü

Gazeteci yazar Aydın Çubukçu, “İşçi sınıfı sanatının baskın olabililmesi için sınıfın egemen olması gerekir” dedi. DAY MER Kültür ve Sanat Festivali kapsamında 5 Temmuz Cuma akşamı Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde “Kültür ve sanatta işçi sınıfının izleri” paneli gerçekleşti. Sena Kartal’ın yönettiği ve Çubukçu, yapımcı Mike Simpson ile yönetmen Suat Eroğlu’nun konuşmacı olduğu panele kalabalık bir katılım oldu.

Londra’da 30. DAY-MER Festivali binleri bir araya getirdi

DAY-MER 30. Kültür ve Sanat Festivali, Kuzey Londra’daki Clissold Park’ta yapılan görkemli bir park şenliği ile sona erdi. Londra’da Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) 30’uncu Kültür ve Sanat Festivali coşkulu bir park şenliği ile bitti. Toplumun en köklü festivali bu kez, Selda Bağcan ve Moğollar’ı toplumla buluşturdu.

EYLÜL

Kıbrıs Türk toplumunun çınarı Şükrü Ahmed gözyaşlarıyla uğurlandı

İngiltere’deki Kıbrıslı Türk toplumunun çınarlarından Şükrü Ahmed (83) 24 Eylül’de son yolculuğuna uğurlandı. Şükrü Ahmed 21 Eylül’de yaşamını yitirmişti.

EKİM

İlker Kılıç’ı Londra’dan gözyaşlarıyla uğurladık

İlker Kılıç (72) 4 Ekim günü Londra’da yapılan cenaze töreni sonrasında Lefkoşa’da toprağa verilmek üzere uğurlandı. Kılıç’ı 27 Eylül günü yitirmiştik.

Konsey’den ikinci ödül gecesi

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel
İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA UK), 12 Ekim Cumartesi akşamı düzenlediği 2. Gala ve Ödül Töreni ile, Britanya’daki Kıbrıslı Türklerin başarılarını iki yıl aradan sonra yeniden kutladı. Bu senenin en başarılı Kıbrıslı Türkleri arasında; Hussein Chalayan, Baroness Meral Hussein-Ece OBE, Mustafa Kiamil, aktör Tamer Hassan, Liverpool’da oynayan Rhian Brewster ve Enfield Belediye Meclis Lideri Nesil Çalışkan da yer aldı.

İngiliz STK’lerden büyükelçiliğe siyah çelenk

Türkiye’nin adına “Barış Pnarı Harekatı” koyduğu Suriye’deki askeri harekata karşı Londra’daki eylemler sürüyor. İngiliz sivil toplum kuruluşlarının yoğun olduğu Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği önünde 15 Ekim’de 15 Ekim’de yapılan protestoda elçilik kapısına siyah çelenk bırakıldı.

DAY MER’den kütüphaneye destek

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren Ali Deniz Uzatmaz adına Gaziantep’te hazırlanan kütüphanenin açılışı yapıldı. DAY MER Londra’dan da kütüphaneye destek için 27 Ekim’de turnuva düzenliyor.

Zehra Sayers “BBC 100 Kadın 2019” listesinde

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Sayers, “BBC 100 Women 2019” listesine giren tek Türk bilim insanı oldu. BBC, her yıl esin kaynağı olan ve etkili çalışmalarıyla tanınan 100 Kadın listesini açıklıyor.

Bravo Ezo…

Ezo Sarıcı önderliğinde kurulan Apollo Philharmonic Orchestra, 31 Ekim Perşembe akşamı Londra’nın saygın konser salonlarından St. James Church’de ilk konserini gerçekleştirdi. 40 genç müzisyenin dayanışmasıyla oluşan orkestranın ilk konserini geniş bir müziksever topluluğu izledi.

 

KASIM

İmamoğlu Londra’dan seslendi: Demokrasi tarihinin en değerli mücadelesini verdik

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 14 Kasım akşamı Londra’da halk toplantısında konuştu. İmamoğlu “Biz sadece seçim kazanmadık, Türkiye’nin demokrasi tarihinin hep birlikte en büyük, en değerli mücadelesini verdik” dedi.

Bir Delinin Hatıra Defteri beğenildi

Londrama Oyuncuları tarafından hazırlanan sezonun ilk oyunu Bir Delinin Hatıra Defteri yoğun bir seyirci katılımıyla sahnelendi. Umut Ulaş Er’in yönetip oyna­dığı 2 perdelik Nikolay Gogol’un eseri “Bir Delinin Hatıra Defteri”, 16 Kasım cumartesi akşamı Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER) oynandı.

Olcay Bayır, EFG Londra Jaz Festivali’nde

Toplum üyesi sanatçı Olcay Bayır, 23 Kasım’da EFG Londra Jaz Festivali (EFG London Jazz Festival) kapsamında sahne aldı. Bayır 23 Kasım’da Bethnal Green’deki Rich Mix London’da Anadolu’dan ezgilerini yorumladı.

Can Dündar’ın “Tutuklandık”ı ayakta alkışlandı

Can Dündar’ı canlandıran Peter Hamilton Dyer ve Dündar
Cumhuriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’ın, son yıllarını konu alan “Tutuklandık” oyunu, Londra’da seyirciyle buluştu. Arcola Tiyatrosu’nda 13 Kasım’da başlayan oyun 7 Aralık’a kadar izlenildi.

Derviş Eroğlu Londra’da Konuştu: Kıbrıs’ta barış beklemek aptallık

KKTC’nin eski başbakan ve III. cumhurbaşkanlarından Dr. Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta iki toplumun barış arayışı hakkında “50 küsür sene anlaşma olmamışsa bundan sonra olacağına inanmak salaklık olur” dedi. Eroğlu 24 Kasım akşamı Londra’daki Gazimağusalılar gecesinin onur konuğu olarak konuşmuştu.

KKTC Başbakanı: Yurtdışındaki vatandaşa seçme ve seçilme hakkı verilmeli

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, 28 Kasım’da Londra’da dernek temsilcileriyle görüştü ve halk toplantısı düzenledi. Başbakan Tatar, basın toplantısında, İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türkleri’ne seçme ve seçilme hakkı verilmesi için çalışacağını söyledi.

ARALIK

DAY MER 30 yaşını kutladı

Türkiyelilerin İngiltere’ye yoğun göç ettiği 1989’da kurulan ve kısa bir süre sonra Londra’da etkili bir kitle örgütü haline gelen Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 30’uncu mücadele yılını 1 Aralık akşamı Stoke Newington Town Hall’da kalabalık bir katılımla kutladı.

Nurten Mehmet’in ani ölümü toplumu yasa boğdu

Londra Yardım Melekleri (London Angels Cancer Association) Başkanı Nurten Mehmet’in pazartesi gece ani beyin kanaması sonucu yaşamını yitirmesi toplumu yasa boğdu.

Toplumun sevilen ve sayılan bir ismi olan Nurten Mehmet, 2016’da Londra Yardım Melekleri’ni kurarak başkanlığını da üstlenmişti.

Türkiye kökenli Kürt aday Feryal Demirci Clark parlamentoda

Türkiye kökenli Kürt aday Feryal Demirci Clark, toplumun yoğun yaşadığı ve İşçi Partisi’nin kalesi sayılan Kuzey Enfield bölgesinden İşçi Partisi’nden milletvekili seçildi. Biri Kıbrıs diğer ikisi Türkiye kökenli adaylar ise kazanamadı. Birleşik Krallık’taki toplumdan ilk milletvekili Kıbrıs kökenli Richard Hickmet sayılıyor.

Evsizler için örnek proje

Topluma hizmet eden kurumlarında aralarında bulunduğu dört kuruluş evsizler için seyyar ev ve mutfak işlevi görecek “Buses 4 Homeless” projesine için destek günü düzenledi. Turkish Cypriot Community Association (TCCA), Cyprus Islamic Association, Cati ve Haven for the Homeless (Lead group) bir araya gelerek eski otobüsleri evsizlere seyyar ev ve mutfağa dönüştürecek projeye maddi destek toplamak için 14 Aralık Cumartesi günü “Buck St, Camden, NW1 8NJ” adresinedki Reformed Church Hall’da düzenledikleri etkinliğe pek çok müzisyen de gönüllü olarak sahneye çıktı.

2371910cookie-checkAÇIK GAZETE ARŞİVİNDE TOPLUMDA 2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.