‘Aciz ve sorumsuz’ Murdoch!

Murdoch’a, elinde köpük dolu tabakla yaklaşan kişiye (en sol ayakta), Murdoch’ın eşi Wendi Deng de (eli havada olan) müdahale etti.

Son dönemde İngiltere’deki telekulak skandalıyla gündeme gelen ‘News of the World’ gazetesinin sahibi Avustralya asıllı Amerikalı girişimci Murdoch, sadece kapanan bu gazetenin değil büyük bir medya imparatorluğunun başında.

İngiltere’yi sarsan telekulak skandalında adı geçen medya patronu Rupert Murdoch ve oğlu James Murdoch, İngiliz Parlamentosu’nda ifade verdi.

Telekulak kurbanlarından özür dileyen ve ‘hayatımın en aciz günü’ diyen Murdoch, “Bu fiyaskodan sorumlu musunuz?” sorusuna ‘hayır’ yanıtını verdi ve “Benim güvendiğim ya da belki onların güvendiği insanlar sorumlu” dedi.

Medya patronu, kaybolduktan altı ay sonra cesedi bulunan 13 yaşındaki Milly Dowler’ın da telefonunun dinlendiğini öğrendiğinde “şoke olduğunu, dehşete düştüğünü ve utandığını” söyledi.

80 yaşındaki medya patronu Rupert Murdoch ve sahibi olduğu “News Corporation” şirketinin İngiltere ayağının sorumlusu ve yönetim kurulu başkanı oğlu James Murdoch, İngiliz Parlamentosunun Kültür, Medya ve Spor Komisyonu üyelerinin skandala ilişkin sorularını yanıtladı.

“HAYATIMIN EN ACİZ GÜNÜ”

Yaklaşık 3 saat süren ve farklı siyasi partilerin milletvekillerinden oluşan komisyonun toplantısında Rupert Murdoch, “hayatının ve kariyerinin en aciz gününü yaşadığını” söylediği ifadesinde, özellikle gazetenin eski çalışanları ve şirketinden kimlerin telefon dinlemeden haberi olduğu sorularına, duraksayarak, düşünerek ve kısa cevap verdi.

“ABD’YE ODAKLANDIĞIM İÇİN…”

“News of the World” gazetesinin News Corporation şirketinin yüzde 1’inden fazlasını oluşturduğunu belirten Rupert Murdoch, “skandalın boyutlarını bilmediğini” ve Amerika’daki yatırımlarına fazla odaklandığı için gazetede yaşananları gözden kaçırdığını savundu.

“UTANÇ, ŞAŞKINLIK, ŞOK”

Şirketin üst düzey yöneticilerinin telekulak skandalından haberdar olduklarına dair bir kanıtın bulunmadığını kaydeden Murdoch, 9 yıl önce öldürülen Milly Dowler’ın cep telefonuna bırakılan sesli mesajların dinlendiğini öğrendikten sonra “utanç, şaşkınlık ve şok” yaşadığını söyledi.

“UTANÇ NEDENİYLE KAPATTIK”

Dowler’ın telefonlarının dinlendiğini 2 hafta önce öğrendiğini belirten Rupert Murdoch, “News of the World gazetesini duyduğumuz utançtan dolayı kapattık ve tüm yönetim kurulu bu kararı aldı” dedi.

“SORUMLU DEĞİLİM”

Rupert Murdoch, bir milletvekilinin “Bu fiyaskodan sorumlu musunuz?” sorusuna, “Bundan sorumlu değilim. Benim güvendiğim ya da belki onların güvendiği insanlar sorumlu” yanıtını verdi. Murdoch, BSkyB ihalesinden telekulak skandalından oluşan tepki nedeniyle vazgeçtiklerini de söyledi.

KURBANLARDAN ÖZÜR DİLEDİ

Rupert Murdoch, oğlu James Murdoch ve Rebekah Brooksm

Medya patronu, komisyon soruşturmasının sonunda okuduğu açıklamasında ise, “Olanlardan dolayı üzgünüz. Tüm kurbanlardan özür diliyoruz. Ancak olanları geri alamayız ve özür dilemek yeterli değil, her şey yoluna sokulmalı” dedi.

OĞLU DA İFADE VERDİ
Rupert Murdoch’ın oğlu James Murdoch ise, telekulak skandalının mağdurlarından özür diledi ve bundan büyük pişmanlık duyduklarını ifade etti.

Yaşananların “News Corporation” şirketinin takip etmeye çalıştığı standartlara yakışmadığını kaydeden James Murdoch, skandal iddialarının ardından şirketin süratle elinden geleni yaptığını söyledi.

James Murdoch, News of the World gazetesinin eski muhabirlerinin davranışlarının gazeteyi “lekelediğini” ifade etti. Murdoch, gazeteyle ilgili yasa dışı telefon dinleme olayının “yanlış” olduğunu kaydederek, sorumluluğu kabul ettiklerini ve tazminat ödeyeceklerini söyledi.

James Murdoch ayrıca, gazetenin üst düzey çalışanlarının yasa dışı telefon dinlendiğini bildiklerine dair hiçbir kanıt olmadığını savundu. Murdoch, News of the World’ün kapatılmasının ardından yeni bir pazar gazetesi açmayı şimdilik düşünmediklerini de sözlerine ekledi.

SALDIRI TEŞEBBÜSÜ

Murdoch’lar komisyonda ifade verirken, bir protestocunun içinde beyaz köpüğün bulunduğu bir tabakla Rupert Murdoch’a yöneldiği görüldü. Rupert Murdoch’ın arkasında oturan eşi Wendi Deng, protestocuya tokat atarak müdahale etti ve polis protestocuyu odadan çıkararak, gözaltına aldı.

Murdoch olayda yaralanmazken, yaklaşık 15 dakika ara verilen komisyon soruşturmasına devam edildi. Komisyon soruşturması yeniden başladığında Rupert Murdoch’ın olayda kirlenen ceketini çıkardığı görüldü.

1300280cookie-check‘Aciz ve sorumsuz’ Murdoch!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.