Ada’da kritik görüşme

BM Genel Sekreteri Ban, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Lefkoşa ara bölgede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun’un ikametgahındaki görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Ban, Lefkoşa ara bölgede müzakerelerin yapıldığı mekanın yakınında bulunan BM binasında düzenlenen basın toplantısının başında, liderlerin elinden tutarak basına görüntü verdi.

BM Genel Sekreteri Ban, müzakerelerin devam etmesinin ve ivme kazanmasının önemli olduğunu göstermek için adada bulunmak istediğini ifade ederek, günün verimli ve yapıcı bir gün olduğunu söyledi.

“Dünya iki tane lider görüyor. Bu iki lider de gerçekten önemli bir sorunu çözmeye çalışıyor” diyen Ban, Kıbrıs sorununun çözümünün taahhüt, esneklik ve vizyon gerektirdiğini, iki liderin halkları için çok daha iyi bir gelecek yaratmaya çalıştığını kaydetti.

Liderlerin kişisel olarak gösterdiği taahhütten ve adaya mümkün olduğu kadar kapsamlı ve kalıcı bir barış getirme çabalarından cesaret aldığını bildiren Ban, “Önümüzdeki dönemde bu görüşmeleri başarılı bir şekilde sonlandırmaya çalışacağız” dedi.

ORTAK AÇIKLAMA

Liderlerin kendisinden ortak açıklama okumasını istediğini ve bundan onur duyduğunu ifade eden BM Genel Sekreteri Ban, basın toplantısında liderlerin ortak açıklamasını okudu.

Ortak açıklamada, “İki lider olarak bizler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’ı ziyaretini memnuniyetle karşılıyoruz ve uluslararası camiaya ve BM’ye, Kıbrıs sorununun kalıcı ve kapsamlı bir şekilde çözülmesi için yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonunu destekledikleri ve bundan müteşekkir oldukları kaydedilen ortak açıklamada, bu misyonla BM ve BM Güvenlik Konseyi içinde birçok çalışma yapıldığı kaydedildi.

Kıbrıs sorununun çözümü için zaman ve çaba sarf edildiği belirtilen ortak açıklamada, “Sorunun çözümü için ekiplerle birlikte bir yılı aşkın çalışıldığı, konunun bir bütün olarak ele alındığı, yani her şey üzerinde mutabık kalınmadan hiçbir şey üzerinde mutabık olunmadığı” ifade edildi.

Bazı konularda ufak tefek sıkıntılar olduğu, bunların istenilen ilerleme ile sonuçlanacağı umudu dile getirilen açıklamada, gelecek günlerde “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunda çalışılacağı ve ilerleme sağlanacağı, diğer konularda da çalışma yapılacağı kaydedildi.

Bu çalışmaları en kısa zamanda bir çözümle sonuçlandırma umudu dile getirilen açıklamada, “Kıbrıs sorunu artık çok uzun bir süre çözülmeden kalamaz” denildi.

SORULARI YANITLADILAR

Ban’ın, liderlerin ortak açıklamasını okumasının ardından, liderler soruları yanıtladı.

Hristofyas, “Ban’la görüşmesinde, Türk tarafına, BM kararlarının tam olarak uygulanması konusunda bir mesaj göndermesini isteyip istemediği” yönündeki bir soruya karşılık, BM kararlarının tam olarak uygulanmasının iki tarafın da taahhüdü olduğunu ifade ederek, Genel Sekreter’e Türk tarafına ulaştırmak üzere böyle bir mesaj vermesinin biraz tuhaf olacağını kaydetti.

Dimitris Hristofyas, bir çözüm için çalıştıklarını ve bunu Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin meşru çıkarlarını göz önünde bulundurarak yaptıklarını, ortak bir çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtti.

Hristofyas, “yakınlaşmalardan sonra, güvenlik ve garantörlükle ilgili konularda nasıl bir konuma gelindiği” sorusuna, bu konunun Genel Sekreter’i değil, iki lideri ilgilendiren bir konu olduğu karşılığını vererek, Genel Sekreter’in ziyaretinin, taahhütlerine, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.

ZAMANA KARŞI YARIŞIYORUZ

KKTC Cumhurbaşkanı Talat da KKTC’de nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir soru üzerine, zamanın çözüm için bir avantaj olmadığını ve zamana karşı yarıştıklarını belirterek, hızlı bir çözüme ihtiyaçları olduğunu vurguladı.
1,5 yıldır görüştüklerini, bazı konularda ilerleme kaydettiklerini, bazı konularda görüş ayrılıkları olduğunu da ifade eden Talat, ”başlamış oldukları nokta göz önünde bulundurulduğunda şimdi çözüme daha yakın bir noktada olduklarını, dolayısıyla bunun bir başarı olduğunu” söyledi.

Şu anki yakınlaşma konusundan memnun olduğunu dile getiren Talat, seçimlerin, kendileri için önemli bir test olacağını söyledi. Talat, seçimlerin, müzakerelerin daha az önemli bir konuma gelmesine neden olmaması gerektiğini belirterek, müzakerelerin devam etmesinin önemine işaret etti.

Talat, başka bir soru üzerine, BM Genel Sekreteri’ne, kendilerine daha fazla yardımcı olması, tarafları cesaretlendirmesi ve teşvik etmesi yönünde mesaj gönderdiklerini ifade ederek, “Çözümü hızlandırmak açısından bir katkıları olabilir” dedi.

RESEPSİYONA KATILDI

Ban Ki-mun Kıbrıs’ta gün boyu yoğun şekilde süren temaslarını, sivil toplum temsilcileri ve diplomatik çevrelerin hazır bulunduğu resepsiyona katılarak tamamladı. Genel Sekreter bugün adadan ayrılacak.

TALAT GÖRÜŞMEYİ DEĞERLENDİRDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs ziyaretinde ilk defa iki tarafı birlikte dinlediğini, bunun da önemli olduğunu belirterek, Genel Sekreter’in Kıbrıs Türk tarafının çözüm çabasını gözleme imkanı bulduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile Lefkoşa ara bölgede yapılan ortak basın toplantısının ardından Türk Ajansı-Kıbrıs’a (TAK) değerlendirmede bulundu.

BM Genel Sekreteri ile görüşmesinin Cumhurbaşkanlığı’nda yapılması konusunda, “Bizi başka bir mekana zorlasalardı görüşme olmazdı, ziyaret fiyasko olurdu” diyen Talat, Rum siyasi partilerin konuyla ilgili tepkileri üzerine BM’nin açıklama yapmasına ise “Bu gerçekten üzücü. Bu tür mantıksızlıklara olumlu yaklaşım gösterirseniz sonunda tepenize binerler” ifadeleriyle tepki gösterdi.

1232770cookie-checkAda’da kritik görüşme

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.