‘Adada politik eşit bir federasyon kurulur’

Liderlerin arkasında durulması gerektiğini ve şu an içinde bulunulan sürecin çözüm için en iyi fırsat olduğunu da kaydeden Millett, bu fırsatın kaçırılmaması çağrısı yaptı.


İngiliz Yüksek Komiserliği’nin geleneksel Sonbahar resepsiyonu dün akşam yapıldı.


Resepsiyona Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, bazı bakanlar, yabancı büyükelçiler ve diğer davetliler katıldı.


İngiliz Yüksek Komiserliği’nin Kuzey Kıbrıs’taki binasının bahçesinde yer alan resepsiyonda İngiliz bandosu müzik dinletisi sunarken, KKTC’de satılan bazı İngiliz ürünlerinin de tanıtımı da yapıldı.


Etkinlikte bir konuşma yapan İngiliz Yüksek Komiseri Peter Millett, Mart ayından itibaren Kıbrıs sorunu konusunda yol katedildiğini ve müzakereler sayesinde Lokmacı Barikatı’nın açıldığını, askeri tatbikatların iptal edildiğini kaydetti.
İlerdeki sürecin zor olacağı ve şimdikinden fazla cesaret ve uzlaşım isteği gerektireceğini söyleyen Millett, şimdiye kadar göstermiş oldukları siyasi liderlikten dolayı iki lideri takdir ettiğini ve uzlaşım havasının devam edeceğinden emin olduğunu belirtti.


“BİRLEŞMEDEN POLİTİK, SOSYAL VE EKONOMİK FAYDALAR DOĞACAK”


Yeniden birleşmeden politik, sosyal ve ekonomik faydalar doğacağı ve bunların “oldukça fazla” olacağı görüşünü bildiren Millett, gerçekleşecek olan çözümün Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kalkacağı ve hak ettiği pozisyonlarda yer alabileceği anlamına geldiğini kaydetti.


Peter Millett, Kıbrıslı Türkler’in diğer Avrupa vatandaşları ile aynı ayrıcalıklara sahip olacağını, spor faaliyetlerine katılarak, kültürel alışverişlerde bulunabileceğini ifade etti, şirketlerin ise diğer Avrupa ülkeleriyle serbest ticaret yapma fırsatlarından yararlanabileceğini anlattı.


Millett, Kıbrıslı Türk şirketlerin, adanın coğrafi konumunun yaratmış olduğu ekonomik fırsatlardan yararlanabileceklerini ve Türkiye ile “Kıbrıs” arasındaki ticari fırsatları geliştirecek ideal bir konumda olacaklarını kaydetti
Millett, “Avrupa Birliği tarafından ülkeye fonlar da aktarılacak “ dedi.


“FIRSATI KAÇIRMAYIN”


“Kıbrıs geleceğinden emin olan bir ülke, iki oluşturucu devlet arasında politik eşitlik temelinde bölünmez bir federasyon olacaktır” diyen Yüksek Komiser Millett, liderlerin arkasında durulması gerektiğini ve şu an içinde bulunulan sürecin çözüm için en iyi fırsat olduğunu kaydederek, bu fırsatın kaçırılmaması çağrısı yaptı.

711350cookie-check‘Adada politik eşit bir federasyon kurulur’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.