Ada’da tarihi tokalaşma

Kraliçe’nin kuzeni Lord Mountbatten de IRA tarafından öldürülmüştü.Tahttaki 60’ıncı yılı dolayısıyla Kuzey İrlanda’ya iki günlük ziyarette bulunan İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, silah bırakan ayrılıkçı örgüt IRA’nın eski komutanı ve IRA’nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein partisinin lideri McGuinness ile kameraların önünde el sıkıştı.

Kraliçe ile halen Kuzey İrlanda’daki yerel yönetimde başbakan yardımcısı olan Martin McGuinness, Co-operation Ireland kuruluşunun Belfast’taki Lyric Tiyatrosu’nda düzenlediği sanat etkinliğinde buluştu.

İngiliz basını Belfast’ta yapılan görüşmedeki ilk tokalaşmanın kapalı kapılar ardında olduğunu, ikincisinin ise Kraliçe ayrılırken kameraların önünde gerçekleştiğini bildirdi. İngiliz yayın kurumu BBC, “Kraliçeyle bir araya gelmek nasıl” sorusuna, McGuinness’in “çok güzel” yanıtını verdiğini aktardı.

IRA, Kuzey İrlanda’daki İngiliz yönetimine karşı 30 yılı aşkın bir süre çatıştıktan sonra 1998’de imzalanan barış anlaşmasıyla savaşa resmen son vermişti. Bu anlaşmanın ardından bölgede yapılan seçimler sonucunda, 1970’lerden beri ilk kez özerk yönetim oluşturuldu. IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein de yeni yönetime katıldı.

3 bin 600’den fazla kişinin ölümüne neden olan IRA terörünün kurbanlarından biri de Kraliçe’nin kuzeni Lord Louis Mountbatten idi. Lord Mountbatten ve 14 yaşındaki torunu, 1979’da, McGuinness’in IRA komutanı olduğu dönemde gerçekleştirilen bir saldırıda hayatını kaybetmişti.

843920cookie-checkAda’da tarihi tokalaşma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.