Adalet Divanı'nda Orams duruşması

Rum Kesimi'nin KKTC'de ev aldığı için dava ettiği Linda ve David Oramsı temsil eden Avukatlar ekibi bugün Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı'ndaki duruşmada sunum yaptı.


Vahib and Co Avukatlık bürosu adına açıklama yapan Hasan Vahib, AB tarafından da onaylanan BM nezdinde iki liderin çözüme yönelik çabalarına bireysel davalar yoluyla zarar vermekten kaçınmanın önemine edğinildiğini belirtti.


Açıklamada şöyle denildi:


"Orams avukatları olarak havale konusu olan Protokol 10 ile ‘uluslararası kamu politikası’nın yorumuna ilişkin çok kapsamlı ve etkili bir sunum yapmıştır. AB tarafından da onaylanan BM nezdinde iki liderin çözüme yönelik çabalarına bireysel davalar yoluyla zarar vermekten kaçınmanın önemi tarafımızdan vurgulanmıştır."


Avrupa Adalet Divanına hitab eden Avrupa Komisyonu temsilcisinin, Kıbrıslı Türk ve Rumların  mülkiyet sonularını çözümlemeyi de içeren kapsamlı görüşmelerin başlamasından duyulan memnuniyeti dile getirdiğini belirten Vahib, "Avrupa Adalet Divanının, Avrupa Birliği hukuku hakkındaki yorumu ile, Orams çifti leyhine  İngiltere Yüksek Mahkemesinin Eylül 2006’da vermiş olduğu kararı güçlendirmesi beklenmektedir" yorumunu yaptı…


RUM KESİMİ KAYGILI


Rum Kesimi'nde yayınlanan Fileleftheros da geçen hafta Orams Davası'nın görüşmelere takılacağını öne sürmüştü.
 
Fileleftheros, “Oramslar’la İlgili Avrupa Toplulukları Mahkemesi Karşısında Engeller” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu Hukuk Biriminin; Kıbrıslı Rum Meletis Apostolidis’in Orams çifti aleyhine açtığı davanın görülmesine, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmeler yapılıyor mazeretiyle engeller koyduğunu öne sürdü.


Gazete, Avrupa Komisyonu Hukuk Biriminin, bir yandan Oramslar aleyhindeki Rum mahkemesinin kararının yerine getirilmesine ilişkin Apostolidis tarafından ortaya atılan tezleri desteklediğini; bir yandan da davanın şu anda incelenmesinin Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmeleri olumsuz etkileme olasılığını sorguladığını belirtti.


ORAMS DAVASI?


Güney'deki yönetim tarafından David Charlef Orams ve eşi Linda Elizabeth Orams'ın vatandaşları Meletiu Apostolidi'ye ait arazi üzerine ev inşa ettikleri iddiasıyla dava açılmıştı.


Rum Kesiminde görülen dava sonucunda Orams çiftine üç seçenek sunulmuş ve yerine getirilmediği gerekçesiyle de İngiltere'deki mallarına faiziyle birlikte haciz konulması için İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde söz konusu dava açılmıştı.


Oramsların davayı kazarmasıyla KKTC'de yabancılara mal mülk satışının önü açılmış olmuştu. Kıbrıs Türk'ü Rum Kesimi'ne karşı uluslararası hukuk mücadelesinde ilk kez büyük bir zafer kazanmış olmuştu. Rum davacıların başvurusu üzerine İngiltere Yüksek Mahkemesi'ndeki Haziran'daki temyiz duruşmasında da Orams Davası AB Adalet Divanı'na yönlendirdi…


FOTOĞRAF: Orams ailesi ve (ortada) avukatları Hasan Vahib ile Cherie Blair (küçük çerçevede)

815300cookie-checkAdalet Divanı'nda Orams duruşması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.