Adamda yüz yok ki, çaruk göni!

Vadideki HES’lere karşı hukuk mücadelesi yürüten Rize’nin Çayeli ilçesi sınırlarındaki Senoz Vadisi köylüleri, Koçoğlu’nun şirketine ait olan yeni HES projesinin köy camisinde gerçekleştirilecek olan ÇED toplantısına katılmayacaklarını açıkladılar.

‘CAMİDEKİ ÇED TOPLANTISINA KATILMAYACAĞIZ!’
Derelerin Kardeşliği Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Senoz Vadisinde bir HES için daha ÇED toplantısı yapılacağı bildirildi. Toplam 35 kilometrelik vadide yapılması planlanan 14 HES projesinden birisi olan ve Koçoğlu grubuna ait Atabey enerji firması tarafından yapılması planlanan 4.53 megavat kurulu gücündeki Başköy Regülatörü ve HES projesi için vadide ÇED toplantısı yapılacağının belirtildiği açıklamada, “HES projelerine karşı tepki göstererek demokratik ve hukuksal mücadelelerini sürdüren Senoz Vadisi köylüleri, Koçoğlu grubuna ait diğer HES projelerinde olduğu gibi bu projeyi de protesto ederek, ÇED toplantısına katılmayacak” ifadelerine yer verildi.

Senozlu köylüler, Senoz Derneği öncülüğünde daha önce vadi üzerinde yapımı planlanan 14 ayrı HES projesine karşı açtığı 8 ayrı davanın 6’sında ‘yürütmeyi durdurma ve iptal’ kararı almış, uygulanmayan yargı kararlarını defalarca protesto etmiştilerdi.

‘ÜLKEYİ SEVMEK RANT PROJELERİNİ SEVMEKSE, BİZ YAPMIYORUZ!’
Koçoğlu grubuna ait enerji firmalarının 2007 yılından bu yana Senoz Vadisi boyunca 5 ayrı HES projesi geliştirdiğinin altı çizilen açıklamada, “eğer ülkeyi sevmek bu gibi rant hesapları peşindeki sermaye guruplarının HES projelerini sevmek anlamında ise bizler bunu yapmıyoruz. Bizler hiçbir kisve altında olmayan, köylüler, yurttaşlar ve doğal yaşam alanlarına, suyuna, toprağına sahip çıkan insanlar olarak, tamamen bağımsız yerel bir hareketi ve hiçbir hiyerarşik yapısı olmadan tamamen gönüllü bir esasa dayalı şekilde, hiçbir lobicilik faaliyeti içerisinde olmadan ve herhangi bir fon veya ekonomik destek almadan mücadelemizi her geçen gün yükselterek sürdüreceğiz. Kem söz sahibine aittir ve sahibine iade ediyoruz. Emperyalizmin kucağında rant peşinde koşanların bu tür ucuz ve aşağılık söylemleri bizleri mücadeleden geri bırakmayacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” denildi.

‘KİMİN HAİN OLDUĞU ORTADA’
Açıklamada, Koçoğlu grubunun 2007 yılından bu yana Senoz Vadisinde yürütmekte olduğu çalışmalara ilişkin bilgiler de verilerek “hainliği kimlerin yaptığı ortada” ifadeleri kullanıldı.

Senoz Vadisinde 5 ayrı HES projesi bulunan ve aynı zamanda İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da hemşerisi olan Koçoğlu grubu yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, Ankara’da, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı bir toplantıda, HES’lere karşı çevre ve yaşam mücadelesi veren köylüleri ve yurttaşları “ülkesini sevmeyen, çevreci kisvesi adı altında dışarıdan finanse edilen hainler” suçlamasında bulunmuştu.

SENOZ’DA BİR SÖZ VAR: ‘ADAMDA YÜZ YOK Kİ, ÇARUK GÖNİ’
Koçoğlu grubunun bölgedeki HES projelerinin aksi yöndeki yargı kararlarına rağmen çalışmayı sürdürdüğünün altı çizilen açıklamada, “Uzundere-2 HES projesindeki yasadışı gizli çalışmalar, köylüler tarafından baskınla tespit edilmesine rağmen, aynı yasa tanımazlığı yine Senoz’da Çiğdemli HES projesinde, mahkeme kararına rağmen yasadışı çalıştığı yine köylülerin baskınları ile ortaya çıkmadı mı? Ülkemizde yürürlükte olan yasalar ve mahkeme kararları HES firmalarını bağlamıyor mu? Aynı proje için yargı kararlarını, ‘yandan dolanma’ yöntemleri ile hazırlamış olduğu dosyalar mahkeme tarafından, üstelik 17 sayfayı bulan hukuksal ve bilimsel gerekçelerle 6 kez ret edilmiş olmasına rağmen, yaşam alanlarına sahip çıkmaya çalışan insanlar suçlanabiliyorsa ne yanıt verilebilir ki? Bu duruma yüzsüzlüğün dik alası derler. Bu tipler için Senoz’da bir söz var ‘Adamda yüz yok ki, çaruk göni'” denildi.

DEKAP açıklamasında Koçoğlu grubuna ait HES projelerinin ayrıntılı bir dökümüne de yer verildi.

1533970cookie-checkAdamda yüz yok ki, çaruk göni!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.