İşadamlarının gözdesi Jászberény

MACARISTAN’IN EKONOMIK VE YATIRIM INCISI JÁSZBERÉNY!

Ticaret, yatırım, sağlık, eğitim, hayvancılık, tarım vb. konularda ikili görüşmeler ve değerlendirmelerin yapıldıpığı toplantı cok canlı geçti. Toplantıya Macaristan Parlamentosu Jász-Nagykun-Szolnok Milletvekili Dr. Gedei József ve Jászberény Belediyesi Gelişmelerden Sorumlu Meclis Üyesi Bohárné Bathó Rozália da katıldı.

Baskan Dr.Szabó Tamás Türkiye’nin ekonomik, siyasî ve ticarî açıdan bu kadar gelişmiş olduğunu duyunca hayretlerini gizleyemedi. Şimdiye kadar Türkiye’ye hiç gitmemiş olmasının pişmanlığını ifade ederken en yakın fırsatta Türkiye’yi ziyaret edeceğini dillendirdi.

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEIK-DTIK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, T.C. Budapeşte Büyükelçiliği Ticaret Müşavirleri Evrim Demirci Soranlar, Fatma Seda Sevgi, ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) Üniversitesi Türkoloji Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Ramadan Doğan, TÜMIŞAD Baskan Yardımcısı Emin Altaç, Genel Sekreter Radyolog Dr. Kamil Nas, Yönetim Kurulu Üyesi Mete Atuğ, Dialógus Platform Derneği Başkanı B. Ömer Almak, Ali Mercan, Vegh Roland, Salih Çardak, Mehmet Öztürk ve Ahmet Yasir Gümüş Belediye Başkanının davetine icabet etti.

Türk heyetini Jászberény Belediye Binası girişinde bir önceki Belediye Başkanı, hâlihazırda Macaristan Milletvekili Dr. Gedei József büyük bir samimiyetle karşıladı. Belediye Baskani kabulde, hoş geldiniz, bizleri onurlandırdınız diyerek kısa bir teşekkür konusması yaptı. Ardından kendisini ve beraberindeki mesâi arkadaşlarını Türk heyetine tanıttı. Konuşma esnasında Macar Poğaçası ikram edilince Türk heyetinin getirdigi lokumları Ali Mercan, tatlı yiyelim tatlı konuşalım, mukâbilinden toplantıda yer alan herkese dağıtınca sıcak bir ortam oluştu.

Belediye Başkanı konuşmasının devamında: ’Son elli yılı saymazsak burası tamamen tarım ve hayvancılık ekonomisine bağlı bir bölge idi. Bununla birlikte küçük de olsa bir nebze sanayi ve ticaret kuruluşları vardı. Sanayi yatırımları son elli yıl içinde artış gösterdi. Jász Şehri bugün geldiği ekonomik noktaya Szolnok Şehri ile yarışarak ulaştı. Birçok noktada cazibe açısından Szolnok ile kıyasladığımızda burası daha cezb edici bir durum sergilemektedir. Nyiregyháza ve Debrecen Şehirleri ile sürekli sanayi ve ekonomi açısından aramızda tatlı bir rekabet ve yarış vardı. Türkiye ile her konuda ilişkilerimizi geliştirmeye çalısmalıyız. Özellikle de ticarî ve hizmet sektörü, inşaat sektörü, tekstil , beyaz eşya konularında ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Aranızda eğitim ve kültür temsilcilerinizin var olmasından dolayı bahtiyarlık duymaktayım. Bizler geçmişimizle onur duyuyoruz. Bu ziyaretiniz bendeki birçok bilgi eksikliğini gidermekle birlikte Türkiye adına zihnimde yeni ufuklar doğurdu.’ dedi.

’Macaristan, Türkiye’nin bu kadar geliştiğinin farkında degil. Türkiye Macaristan arasındaki ekonomik ve ticarî ilişkilerin ileri boyutta olmamasının nedeni, her iki tarafın karşılıklı bilgi eksikliğidir. Türkiye’nin jeopolitik konum açısından önemli bir noktada bulundugunu ve biz Macarları da farklı pazarlara ve ekonomik ilişkilere sürükleyebilecek bir ülke konumda bulunduğunu dile getirdi. Macaristan’in son dönemde Doğu’ya açılım politikası var, bunun içerisinde neden Türkiye yer almasın ki! Bu gelişmeyi ise daha tabandan başlatmalıyız. Bunun için de Türk yatırımcılarını şehrimize beklemekteyiz. On milyonluk Macaristan’da üç milyon iki yüz bin kişi, aylık ortalama bin dolar bürüt maaşla geçinmektedir. Özellikle bölgemiz sanayi yatırımı noktasında başta beyaz eşya, elektrikli ev aletleri olmak üzere uluslararasi büyük firmalardan, Samsung ve Electrolux gibi işletmelerin konuşlandığı bir yerdir. Belediye sınırlarımız dâhilinde Macaristan’da işsizliğin en az olduğu bölge olmaktan mütevellit haklı bir gurur ve memnuniyet duymaktayız. Şehrimiz aynı zamanda hizmet sektörü açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Jászberény kollarını açmış Türk yatırımcısını bekliyor.’ diye ekledi.

Daha sonra TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz, bizlere kıymetli vakitlerinizi ayırdığınız için sizlere heyetim adına teşekkür ediyorum, dedikten sonra kendisini kısaca tanıttı ve bu gelişin ilk olduğunu; ama son olmayacağını ifade etti. Türkiye’den ve Avrupa’da yaşayan Türk yatırımcıları bölgenize yatırım maksadıyla davet edeceklerini, ayrıca Türkiye’deki Belediyelere sizin talebinize istinaden ’Kardeş Şehir’ isteğini ileteceklerini söyleyerek tüm heyetten bu konuya ilgi duyulmasını talep etti.

T.C. Budapeste Büyükelçiliği Ticaret Müşavirleri Evrim Demirci Soranlar ve Fatma Seda Sevgi, Türkiye’nin son on yıldaki ekonomik gelişmesini gösteren bilgisayar ortamında bir sunum gercekleştirdiler. Belediye Başkanının bu sunumdaki istatistikî bilgileri ta’acüple karşılayıp pek çok soru sormaktan kendini alamadı.

Günün önemine binâen TÜMİŞAD’ın hazırlamış olduğu Dernek plaketini Belediye Başkanına Ticaret Müşavirleri ile birlikte Başkan Şahbaz takdim etti.

’Belediye Başkanlığı ve Macaristan Parlamentosundaki Milletvekilliği görevlerinin her ikisini birden yürütmek muhakkak yüce, asil, onurlu ve değerli görevler hiç şüphesiz. Sizin için her iki görevi bir arada yürütmek zor olmuyor mu, görevlerinizde aksama olmuyor mu?’ sorusuna ise, ’Evet zor oluyor. Zaten iki yıl sonra bu sistem değiştiriliyor. Artık, hem Beldiye Başkanlığı hem de Milletvekilligi birarada yapılamayacak.’ dedi. Akabinde karşlıklı hediyeleşmelerle ziyaret son buldu.

Son olarak günün hatırasını canlı tutmak için hep birlikte fotograf çektirildi. Belediyeden ayrıldıktan sonra bu ziyarete vesile olan Türk işadamı Mehmet Öztürk’ün işyeri heyetle birlikte gezildi. İşadamı bölgede tarım ve hayvancılığa müsait ciddî arazilerin olduğuna dikkat çekti.

760050cookie-checkİşadamlarının gözdesi Jászberény

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.