İşadamına Mübarek kelepçesi

Mısır eski Devlet Başkanı Mübarek’e çok yakın Mısırlı bir işadamı para aklama suçlamasıyla İspanya’da tutuklandı. Ali Evsen adlı bir Türk işadamının da para aklamaya ‘paravan’ olarak yardım ettiği gerekçesiyle tutuklandığı açıklandı

İspanyol polisi, eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in en yakınındaki isimlerden Mısırlı işadamı Hüseyin Salem’i, Salem’in oğlu Halid Salem’i ve Ali Evsen adlı bir Türk işadamını para aklama, rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla tutukladı.

Hüseyin Salem’in, büyük ortaklarından olduğu East Mediterranean Gas (EMG) şirketinin İsrail’e piyasa fiyatının altında doğalgaz satarak kamu kaynaklarını zarara uğrattığı ve paranın İspanya’daki hesaplara gönderildiği iddiası nedeniyle tutuklandığı belirtiliyor.

Lüks villada yakalandı

Associated Press ajansının haberine göre, Salem’in 33 milyon euro’luk hesaplarını donduran İspanyol polisi, Türk işadamı Ali Evsen’in ise ‘paravan’ olarak çalıştığını, dondurulan paranın Ali Evsen tarafından kurulan şirketler aracılığıyla Salem ailesinin hesaplarına gönderildiğini açıkladı.

Hüseyin Salem’i Madrid’deki lüks evinde gözaltına alan İspanyol polisi, Salem ailesine ait 7 tanesi jet sosyetinin tatil bölgesi Marbella’da olmak üzere 10 milyon euro değerinde gayrimenkule de el koydu. Salem sorgusu sonrası sağlık problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hüseyin ve Halid Salem’in İspanyol pasaportu bulunduğu belirtiliyor. Hüseyin Salem için kefalet 27 milyon euro, oğlu için de 6 milyon euro olarak belirlendi.

Arnavut Havayolu’nu aldı

Kefalet ücreti 18 milyon euro olarak açıklanan Ali Evsen ise, Azerbaycan’da otomotivden, otel ve alışveriş merkezi işletmeciliğine kadar birçok alanda faaliyet gösteren Evsen Group’un sahibi ve Arnavutluk milli havayolu şirketi Albanian Airlines’ın da ortakları arasında görünüyor.
1962 Adana doğumlu olan ancak yıllardır Azerbaycan’da faaliyet gösteren Ali Evsen’in Eagle Aviation Europe adlı bir havacılık şirketi de bulunuyor. Azerbaycan’a hukuk eğitimi için giden Evsen, 1990 yılında Evsen Group’u kurdu. Grup şirketleri arasında otomotiv şirketi Azsamand Services, ticaret merkezi Elite Complex, buzdolabından çamaşır makinesine kadar üretim yapan Azerbaijan Electronics fabrikası, finans şirketi ‘A’ Leasing ve Arnavut havayolları Albanian Airlines da var.
Ali Evsen’in bir de halı atölyesi bulunuyor. Grup şirketlerinde 3 bine yakın kişi çalışıyor.

‘Mübarek’in kaçırdığı paraları gösterebilir’

Mısır’ın en gizemli işadamlarının başında gelen Hüseyin Salem, Mısır yönetimi tarafından Hüsnü Mübarek ve ailesine rüşvet vermek ile kamuyu zarara uğratmak suçlarıyla aranıyor. Salem’in tutuklanması, Mübarek devrindeki yolsuzlukları ortaya çıkarmak için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Ayrıca Mübarek ailesinin yurtdışına kaçırdığı sanılan ‘on milyarlarca dolar’ paranın izinin de Salem’in sorgusu sonucu bulunabileceği düşünülüyor.

Salem, Hüsnü Mübarek’in istifa etmek zorunda kaldığı 11 Şubat tarihinden bir hafta önce Mısır’ı terk etmişti.

Eski istihbaratçı

Salem hakkında Mısır’da geçen hafta bir dava açıldı. Davanın görülmesine 3 Ağustos’ta başlanacak. Eski bir ordu ve istihbarat mensubu olan Salem’in, 30 yıldır Hüsnü Mübarek’in yakınında olduğu, çok eleştirilen İsrail’e doğalgaz satışı iznini de Mübarek’e yakınlığı sayesinde aldığı belirtiliyor.

Hüseyin Salem’in hem İspanya’da para aklama iddiasıyla, hem de Mısır’ın dile getirdiği suçlamalar nedeniyle tutuklandığı belirtiliyor. İspanya’daki yargılama nedeniyle Salem’in Mısır’a iade edilmesine itiraz edeceği düşünülüyor.

Milliyet

1296480cookie-checkİşadamına Mübarek kelepçesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.