‘İade seçeneğini dışlamıyoruz’

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Talabani’nin Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’a, PKK mensuplarının Türkiye’ye iadesinin mümkün olabileceğini ve bu seçeneği dışlamadıklarını ilettiği belirtildi.


Talabani’nin Babacan’a ayrıca, İstanbul’da yapılacak genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısına büyük önem verdiğini, hatta toplantıya kendisinin de katılabileceğini aktardığı kaydedildi.


Irak Meclis Başkanı Mahmud El Meşhedani de ülkesinin PKK üyelerinin faaliyetlerini kontrol edemediğini, ancak örgüte tüm lojistik desteğe son verme sözü verdiklerini belirterek, Türkiye ile mevcut soruna barışçı çözüm arayışında olduklarını söyledi.


El Meşhedani, 5 günlük ziyaret için dün geldiği Şam’da Suriye Meclis Başkanı Mahmud El Abraş ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Irak hükümeti ancak Bağdat’ın güvenliğini kontrol edebilmeye başladığında, diğerleri bizden sınırları kontrol etmemizi isteyebilir” dedi.


Irak Meclis Başkanı, sözlerini, “Ancak bu bizi, herhangi bir komşu ülkeye zarar verebilecek herhangi bir örgütü desteklememe ya da örgütün karargahı olmama yönündeki ulusal yükümlülüğümüzden muaf tutmuyor” diye sürdürdü.


IRAK HEYETİ YARIN ANKARA’YA GELİYOR


Ayrıca Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Bağdat ziyareti sırasında verilen karar çerçevesinde, üst düzey bir Irak heyetinin yarın Ankara’ya gelmesi bekleniyor.


Irak’ın Ankara Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yarın gelmesi planlanan heyette Irak Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları yetkilileri yer alacak.


Irak heyetiyle yapılacak görüşmelerde, PKK’nın Irak’tan çıkarılması için atılabilecek tüm adımların gündeme gelmesi öngörülüyor. Kaynaklar, heyetin temaslarına önem verdiklerini belirterek bu ziyaretin Irak için son bir şans olabileceği uyarısında bulundu.


Üst düzey güvenlik ve siyasi yetkililerden oluşacak heyetin, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor.  


BEYAZ SARAY’DAN İTİDAL ÇAĞRISI


Beyaz Saray, Türkiye ve Irak’a itidal çağrısında bulundu. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Türkiye’nin sınır ötesi harekat olasılığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunduğu açıklamasında, “Taraflara, yani Türklerle Iraklılara, iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmamak için itidal çağrısında bulunmaya devam ediyoruz, çünkü ortak sorun ve ortak düşman konusunda, yani terör örgütü PKK konusunda hem fikirler” dedi.


Perino, “Çatışmaların sürmesi ve PKK’nın Türklere karşı terör saldırılarında bulunmaya devam etmesinden dolayı kaygılıyız” ifadesini de kullandı.

1049720cookie-check‘İade seçeneğini dışlamıyoruz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.