Adnan Çoker’den ikinci Retrospektif

Türk Resim sanatının önde gelen isimlerinden olan Prof. Adnan Çoker, 16 Mart 2010 tarihinde, Beşiktaş Belediyesi’nin girişimiyle ikinci Retrospektif sergisini Beşiktaş Çağdaş’da açıyor.

Avrupa’daki müze formatında sanat galerileri arasında yer alan ve pek çok önemli projeye ev sahipliği yapan Beşiktaş Çağdaş, 16 Mart 2010 Salı günü Saat 19:00’da yapılacak kokteylle sanatseverlere seginin kapılarını açıyor. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın açılışını yapacağı sergi 30 Nisan’a kadar gezilebilecek.

Adnan Çoker kimdir?

Adnan Çoker, 20 Ekim 1927’de İstanbul’un 3. tepesi olan Süleymaniye’de doğmuş, 7. tepesi Samatya’da çocukluğunu geçirmiş, ailesinin isteği doğrultusunda, orta okulu Afyon Lisesinde bitirmiş ve resim öğretmeni ile İstanbul’a dönüp Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydolmuştur.

1945 – 51 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi’nde, Zeki Kocaemmi’nin öğrencisi olmuş ve heykeltıraş Hayri Bara ile ‘’Espas’’ çalışmaları yapmış olan sanatçı, 29 Aralık 1955 de açılan Avrupa Konkurunu kazanan tek öğrenci olarak Devlet bursu ile 5 yıl Paris’te çalışmalarına devam etmiştir.

Yurda döndükten sonra Akademide, 6 yıl Müzik eşliğinde resim gösterileri ile Türkiye’de ilk performansları gerçekleştirmiştir.

1964’te Fransa bursu ile ikinci kez gittiği Paris’te W.Hayter atölyesinde gravür,goetz atölyesinde boya etütlerini sürdürürken, günümüze damgasını vuran ‘’Siyah Fonlu’’ resimlerine başlamıştır.Aynı yılın temmuz-ağustos aylarında Salzburg yaz akademisinde Emito ve Dova atölyesinde 1 ay çalışmıştır.

1976’da Mimar Sinan Üniversitesi Resim bölümü Profesörlüğü’ne atanmış, 1977-79 arası İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü, 1983-85 yılları arasında ise Resim Bölüm Başkanlığı yapmıştır.

747000cookie-checkAdnan Çoker’den ikinci Retrospektif

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.