Açe’de Tsunaminin 10. yılında acılar tazelendi

Modern tarihin en büyük felaketlerinden olan depremde yaklaşık 230 bin kişi hayatını kaybetti. Endonezya’nın Açe bölgesinin kuzeybatısı Tsunami’den en çok etkilenen sahil şeridi oldu, yüzde 96 oranında hasar gördü, 221 bin kişi civarında can kaybı oldu.

Felaket zamanında da aynı görevde olan Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla Tsunaminin 10. yıldönümünde bölgeydi ve anma törenlerine katıldı. Törende yaptığı konuşma sırasında gözyaşlarına hakim olamayan Yusuf Kalla “En başından beri kendimi zor tutum bu felaket karşısında, ben kendimi bıraksam onlara kim yardımcı olacaktı” şeklinde ifade etti duygularını .

Açeh Valisi Zaini Abdullah dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası yardımın önemine değindi ve bu yardımların Açe insanına umut aşıladığını, hayatlarını yeniden kurmalarını sağladığını ifade etti. Bu yardımlar olmadan Açe’nin ayağa kalkmasının imkansız olduğunu belirterek tüm yardımlara tekrar teşekkür etti. Felaketten 10 gün sonra Birleşmiş Milletler Zirvesi toplanarak bölgeye beş milyar kurtarma yardımı yapmıştı. Bunun yanından birçok uluslararsı kuruluş bölgede kurtarma çalışmalarına katılmıştı. Sonrasında ise yabancı yatırımcılar bölgede çeşitli yardımlarla destek verdi.

Anma töreninde Singapur’dan bazı bakanlar, ABD Büyükelçisi Robert Blake ve Alman Büyükelçisi Georg Witschel de hazır bulunarak ülkelerinin yaptığı yardımların yerini bulduğunu görmekten onur duyduklarını ifade ettiler.
Tören de ayrıca kurtarma çalışmaları sırasında helikopter kazasında hayatını kaybeden 9 Avustralyalı yardımsever de saygıyla anıldı ve Endonezya hükümeti kendilerine minnet duygularını dile getirdi.

Törene katılan binlerce Açe’li felaket sonrası görüntülerle hazırlanan videou izlerken duygusal anlar yaşadı.
Yaşanan felaket sonrasında Açe’de 30 yıl süren ve 15 bin kişinin ölümüne sebep ayrılıkçı hareket Açe’nin Özgürlüğü ile uzlaşma sağlanarak barış anlaşması imzalanmıştı.

______________________

Gulseren Tozkoparan Jordan
[email protected]

1568980cookie-checkAçe’de Tsunaminin 10. yılında acılar tazelendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.