Af Örgütü: Bu çile Avrupa yüzünden

Uluslararası Af Örgütü: Avrupa’nın hareket etmemesi onbinlerce sığınmacıyı korkunç koşullarda yaşamak zorunda bırakıyor…

Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan’da sıkışıp kalan mültecilerin acilen yeniden yerleştirilmesi için bir kampanya başlatıyor. Bu kapsamda yayımlanan ‘Umutlarımız Kırıldı’ başlıklı brifing üzerine yapılan açıklamada “AB liderlerinin sığınmacılar için sorumluluk paylaşımına yönelik acil plan konusunda mutabakata varmasından bir yıl sonra, on binlere insan Yunanistan’da hala korkunç koşullarda yaşamaya mecbur bırakılmış durumda” denildi.

Brifing, Avrupa hükümetlerinin siyasi bir irade oluşturamamasının nasıl zaten çok hassas durumda olan insanları felce uğratacak bir güvensizliğe ve zorluğa mahkum ettiğini gösteren ayrıntılı vaka çalışmaları, kanıtlar ve veriler sunuyor. Brifing ayrıca, Yunanistan’dan mültecilerin yeniden yerleştirilmesine dair taahhütlerin sadece yüzde 6’sından daha azının gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Göç Kampanyacısı Monica Costa, “Bir yıl önce verilen yeniden yerleştirme taahhütlerin gerçekleşmesi şu anki orana göre ancak 18 yılda gerçekleşecek. Avrupa’nın siyaseti bir kenara bırakıp, göreceli olarak az sayıda olan mülteciler için adil bir sorumluluk paylaşımı ile bu insanlık krizini çözmemeleri utanç vericidir” dedi.

Costa sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa hükümetleri verdikleri taahhütleri yerine getirmeli ve sığınmacıların hakkı olan korumayı, umudu ve insan onurunu sağlamalı. Bunu yapmak için hükümetler yeniden yerleştirme yerlerinin sayısını arttırmalı, süreci hızlandırmalı, insani vize sağlamalı ve hızlı, erişebilir aile birleşimi prosedürleri oluşturmalı.”

Avrupa devletlerinin Yunanistan’da bulunan 66 bin 400 mülteciyi yeniden yerleştirmeyi taahhüt etmesinden bir yıl sonra, bu sayının sadece yüzde 6’sından azı yeniden yerleştirildi.

2011460cookie-checkAf Örgütü: Bu çile Avrupa yüzünden

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.