Af Örgütü’nden AKP’ye çağrı: Derhal durdurun!

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, bir tepki de Uluslararası Af Örgütü Kadın Hakları Avrupa Araştırmacısı Anna Blus’tan geldi.

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu ve kadına yönelik her türlü şiddeti engellemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması tartışmalarına bir tepki de Uluslararası Af Örgütü’nden geldi.

Birgün’den Didem Mercan’ın haberine göre; örgütün Kadın Hakları Avrupa Araştırmacısı Anna Blus, sözleşmeden çekilmenin korkunç sonuçlar doğuracağını vurgulayarak “Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesi, ülkedeki milyonlarca kadın ve kız çocuğu açısından ve ayrıca cinsel saldırı, tecavüz, dayak ve aile içi şiddet mağdurlarına hayati destek sağlayan kuruluşlar açısından korkunç sonuçlar doğuracak” dedi.

Anlaşmanın, kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemeyi hedefleyen ilk Avrupa antlaşması olduğunu belirten Blus, sözleşmenin bugüne kadar Avrupa Konseyi üyesi 45 devlet tarafından imzalandığını ve 34 ülke tarafından onaylandığını belirtti.

HUKUKUN İHLALİ

Blus, sözleşmenin Türkiye tarafından tam olarak uygulanmadığını dile getirdi:

“İstanbul Sözleşmesinden çekilmek, uluslararası insan hakları hukukunun ihlali olan geriye dönük bir eylem olacak. Uluslararası Af Örgütü, AKP hükümetini kadın haklarına saygı duymaya, korumaya ve teşvik etmeye, uluslararası insan hakları hukuku yükümlülüklerine uymaya ve sözleşmeden çekilme çabalarını derhal durdurmaya çağırıyor.”

Avrupa Konseyi Sözcüsü Daniel Holtgen, hükümetin sözleşmeden çekilmeye yönelik kendilerine bir adım gelmediğini söyledi ve ekledi: “Avrupa Konseyinin en başarılı sözleşmelerinden biri olan bu antlaşma, Türkiye başkanlığında 11 Mayıs’ta İstanbul’da imzaya açıldı. Türkiye ayrıca 2012 yılında anlaşmayı onaylayan ilk ülke oldu. Gelecek yıl, Avrupa Konseyi, Türkiye ve diğer tüm katılımcı devletlerle birlikte bu önemli uluslararası antlaşmanın 10. yıldönümünü kutlayacaktır. Türk Hükümeti’nden bizim tarafımıza sözleşmeden çekilmeye yönelik herhangi bir adım gelmedi. Şu aşamada başka bir açıklama yapamıyoruz.”

2436690cookie-checkAf Örgütü’nden AKP’ye çağrı: Derhal durdurun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.