Af Örgütü’nden Erdoğan’a yanıt

Uluslararası Af Örgütü’nün basın bülteni aynen şöyle:

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam New York’ta Türken Vakfı tarafından düzenlenen gala yemeğine katılmış, konuşması sırasında 13 Ağustos 2016 tarihinde Alman RTL kanalına yaptığı açıklamada ve 16 Ağustos’ta Barolar Başkanlarına yaptığı konuşmada dile getirdiği, Uluslararası Af Örgütü hakkındaki bazı görüşlerini tekrarlamıştır.

Dile getirilen bu görüşler konusunda bazı gerçekleri kamuoyu ile tekrardan paylaşmak istiyoruz.

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, Cumhurbaşkanı’nın, düşüncelerinden dolayı mahkûm edildiğinde Uluslararası Af Örgütü’nün başvurusuyla ilgilenmediği ifadesi de maalesef gerçeği yansıtmamaktadır.

Recep Tayyip Erdoğan 6 Aralık 1997 tarihinde Siirt’te yaptığı bir konuşma yüzünden Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından Türk Ceza Kanunu’nun 312/2 maddesi uyarınca 10 ay hapis cezasına mahkûm edilmişti. Bunun üzerine Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Pierre Sané, Erdoğan’ın mahkûmiyeti için dönemin Adalet Bakanı Oltan Sungurlu’ya 31 Temmuz 1998 tarihli bir mektup yazmıştır.

Söz konusu mektupta Erdoğan’ın mahkûmiyetinin Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu belirtilmiş, sözleşmenin 10. maddesinin ifade özgürlüğünü koruma altına aldığı anımsatılmıştır.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca cezasının kesinleşmesi durumunda Erdoğan’ın düşünce mahkûmu olarak addedileceğini ve özgürlüğüne kavuşması için acil kampanya düzenleyeceğini de belirtmiştir. Mektupta ayrıca Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’de din ve siyaset hakkında ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik her girişime karşı çıkacağını bir kere daha vurgulanmıştır. Mektubun içeriği 13 Ağustos 1998 tarihinde Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulmuştur.

Uluslararası Af Örgütü, mahkûmiyet kararının kesinleşmesi üzerine düşüncelerinden dolayı mahkûm edilen, dönemin Belediye Başkanı Erdoğan’ın serbest bırakılması için 31 Aralık 1999 tarihinde acil eylem çağrısı yapmış ve Uluslararası Af Örgütü’nün faaliyet gösterdiği birçok ülkede mektup kampanyaları düzenlemiştir.

Kampanya kapsamında yazılan mektuplarla dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakanı Bülent Ecevit, Adalet Bakanı Selçuk Öztek, İçişleri Bakanı Cahit Bayar, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt, Recep Tayyip Erdoğan’ın hapse girmesinin önlenmesi için girişimde bulunmaya davet edilmiştir. Mektup kampanyası ile ilgili bilgiler, bazı gazetelerde haber olarak da yer almıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

2011440cookie-checkAf Örgütü’nden Erdoğan’a yanıt

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.